Vendar pa plastičnih vrečk vseeno kar noče zmanjkati. Verjetno se jih je tudi pri vas doma nabralo kar nekaj. V nadaljevanjuj boste našli nekaj idej, kako jih lahko ponovno uporabite, preden jih dokončno odvržete v zabojnik za recikliranje.

Za prenašanje umazanih oblačil

Ko ste na dopustu, lahko umazano perilo in oblačila strpate v plastično vrečko. Tako bodo ločena od drugih oblačil v kovčku ali potovalki, ki bodo ostala čista. Seveda lahko stare vrečke uporabite tudi za prenašanje drugih predmetov, kot so čevlji ali copate, za katere nočete, da bi prišli v stik z drugo vsebino kovčka.

Ročna dela

Plastične vrečke lahko ''spletete'' v presenetljivo lepo torbico. Poleg čistih plastičnih vrečk in škarij potrebujete le še pletilko. Vrečke naj bodo podobne teksture in gostote. Najprej vrečko razgrnite in zravnajte. Odrežite ročaje in dno vrečke ter jih odvrzite v koš za recikliranje.

7773_plarntote565.jpg

Vrečko zvijte in narežite na trakove. Te med sabo povežite, kot prikazuje slika. Trak, ki nastane, lahko zvijete v klobčič in začnete s pletenjem, podobno kot bi pletli volno. Šivi naj bodo bolj ohlapni, da se vrečka ne bo trgala. Več fotografij izdelave takšne torbice si oglejte tukaj.

plarn_5_and_6.jpg

Pobiranje iztrebkov za mačkami in psi

Ko peljete psička na sprehod po mestu, morate tako ali tako počistiti za njim, ko opravi potrebo. Vseeno je, če to opravite s staro vrečko, ki bi jo tako ali tako odvrgli, ali pa kupite posebej za to namenjene vrečke. Tako porabite manj novih vrečk, pa še nekaj denarja prihranite. Podobno je pri mačjih iztrebkih. Če imate v stanovanje mačje stranišče, lahko iztrebke počistite z vrečko, da ne bodo zaudarjali.

Podobno je tudi s košem za odpadke – zakaj bi kupovali nove vrečke za smeti, če pa lahko uporabite stare, ki ste jih prinesli iz trgovine, in zdaj ne veste, kaj bi z njimi?

Še nekaj drugih načinov

Če je komu v vaši družini v avtomobilu pogosto slabo, lahko imate za vsak primer pripravljeno vrečko nekje za sedežem. Ko greste na izlet, lahko imate vrečke s sabo, da boste vanjo dali odpadke, če v bližini ne bo koša za odpadke. Z njimi lahko zamašite odprtine, zaradi katerih nastaja prepih, ali pa si zaščitite kolena pri delu na vrtu. Rastline lahko čez noč zaščitite pred mrazom, zjutraj pa vrečke odstranite.

plastic_bag_flowers.jpg

Uporabite jih lahko tudi pri selitvi ali ko spravljate predmete na podstrešje, da so zaščiteni pred prahom. Konec koncev pa lahko vrečke večkrat uporabite  pri kupovanju špecerije.