Višek sveže zelenjave in sadja nam na vrtu zgnije, če ga pravočasno ne poberemo in pospravimo. Če se hočete temu izogniti, je pridelke najbolje sproti pobirati z vrta; odvečne količine pa izmenjati s sosedi in drugimi vrtnarji v lokalni okolici. Obstaja več načinov, kako lahko to izpeljete.

Dvoriščna izmenjava

Svoje odvečne pridelke in vrtnarsko znanje lahko denimo delite na dvoriščni razprodaji, ki jo organizirate skupaj s svojimi sosedi. To je lahko večji in vnaprej dogovorjen dogodek, na katerega lahko povabite tudi druge prebivalce iz širšega območja (na primer z izobešenimi plakati), ki mogoče nimajo svojih vrtov, vendar pa radi kupujejo lokalno pridelano hrano.

food_swap_cropped.jpg

Druga podobna možnost pa je neformalno druženje s sosedi in drugimi vrtnarji iz lokalne skupnosti, ko si med seboj izmenjujejo pridelke, vrtnarsko orodje in ne nazadnje izkušnje. Srečanje lahko organizirate enkrat tedensko in vsakič pri drugem doma; najbolje kar na dvorišču ali terasi za hišo.

swap.jpg

Pozitivni rezultati izmenjave

Koncept je popolnoma preprost: izmenjate si lahko zelenjavo, sadje, zelišča in celo rože. Z izmenjavo pridobite nove sveže izdelke in se znebite odvečnih, ki bi morda pristali v smeteh. Tako zmanjšate tudi število odpadkov in pomagate graditi skupnost.