Eco-leaf je privlačna alternativa težkim zavesam in roletam, ki je obenem tudi okolju in uporabniku prijazna. Visokotehnološka senčila namreč blokirajo sončno svetlobo čez dan, ko tudi zbirajo solarno energijo, ponoči pa z zalogami energije osvetljujejo prostore. Če potrebujete malo svežega zraka, lahko enostavno povlečete vrvico na sredini senčil in le-ta se bodo odprla, ne da bi ogrozila solarno učinkovitost.

eco_leaf6.jpg

Sončne celice, OLED-diode, e-črnilo

V inovativna senčila so vgrajene sončne celice, ki vsrkajo sončne žarke, naravni svetlobe pa še vedno pustijo prosto pot, da skozi polprosojno tkanino pripotuje vse do notranjosti doma. Zvečer in ponoči pa pridejo do izraza organske svetleče diode (OLED) v obliki listov, ki oddajajo brezhibno svetlobo. OLED-diode sicer dodajo od 10 do 40 odstotkov energijske učinkovitosti sijalkam na osnovi LED-tehnologije. V hibridni zaslon je integrirano e-črnilo, ki prikazuje tudi temperaturo ali čas.

eco_leaf5.jpg

Preprosta raba sončne energije v domu

Kadar senčil ne potrebujete, jih enostavno zvijete v rolo in pospravite. Senčila, ki potrebujejo malo vzdrževanja, a nudijo odličen način za spodbujanje množične uporabe zelene energije, sta oblikovala singapurska oblikovalca Lim Wan Xuan in Tang Xueling Jane. Potencial za množično uporabo so prepoznali tudi v podjetju Lite-on, kjer so koncept nagradili in izdelali, v prihodnje pa ga bodo začeli verjetno tudi serijsko izdelovati.