Številna vodilna podjetja, kot so Sony, Samsung in Panasonic, so že predstavila svoje novosti, v prihodnjih dneh pa bo okoli četrt milijona obiskovalcev, kolikor jih pričakujejo v Berlinu, vsak dan priča novim predstavitva 1441 razstavljavcev. Sejem, ki je prvič potekal leta 1924, je v svoji zgodovini doživel številne mejnike: leta 1930 je Albert Einstein v pozdravnem nagovoru govoril o prihodnosti radia, pet let kasneje so na dogodku predstavili prvo magnetni snemalni trak, leta 1967 so na sejmu debitirali barvni PAL-televizorji, leta 1981 pa so javnosti predstavili CD-predvajalnike. IFA je bil tudi dogodek, na katerem so evropske televizijske mreže prvič prikazale digitalno televizijo.

Izboljšave za večje udobje, dobro počutje in zdravje

gorenje_pecica_znanje.jpg

Eden od mejnikov sejma, ki letos poteka pod geslom Pridi v stik (Get In Touch) je tudi ta, da od leta 2008 v okviru IFA poteka razstava gospodinjskih aparatov Home Appliances@IFA. Tudi na tem področju industrija razkriva vznemirljive izboljšave za večje udobje, dobro počutje in zdravje doma. Novi aparati vsebujejo napredne tehnologije, ki s pametnim elektronskim upravljanjem potrošnikom olajšajo uporabo. Povezava s svetovnim spletom jim omogoči programsko nadgradnjo ali dostop do receptov in drugih nasvetov. Naprave, ki so priključene na aktivna omrežja »smart grid«, so varčne, saj porabijo manj elektrike in vode, obenem pa so učinkovite in izjemno lepo oblikovane ter opremljene z LED-razsvetljavo in LDC-zasloni.

Najsodobnejši pralni stroji imajo programe za pranje na nižjih temperaturah in z manjšo porabo vode. Tudi pomivalni stroji so energijsko učinkoviti in imajo posebne programe za pomivanje ponev in loncev. Sušilniki so opremljeni s samočistilnimi kondenzatorji. Pečice in druge majhne gospodinjske aparate je mogoče upravljati s preprostim dotikom. Novi trend v oblikovanju aparatov je, da vrata nimajo več ročk, temveč jih odpiramo in zapiramo zgolj z dotikom prsta. Indukcijska kuhališča in parne pečice niso več domena prestižnih restavracij, temveč se selijo v naše domove, saj je kuhanje doma, ki ga spodbujajo televizijski kuharski šovi, v modi bolj kot kdaj koli prej. Mali gospodinjski aparati pa uporabnikom ponujajo ustvarjalne načine priprave hrane.

Jasen cilj: varčevanje z energijo in vodo

siemens_sejem.jpg

Zahvaljujoč inovativnim konceptom na področju varčevanja z energijo sodobni aparati podirajo meje in pogosto dosegajo celo boljše rezultate, kot jih zahteva zakonodaja. Cilj je jasen: varčevati z energijo in vodo, ne da bi bilo treba žrtvovati učinkovitost in udobje. V zadnjih desetih letih se je energijska poraba pralnih strojev, sušilnikov, hladilnikov, pomivalnih strojev in drugih aparatov zmanjšala med 30 in 50 odstotkov. Seznam energijsko učinkovitih aparatov pa se še daljša in vključuje na primer tudi aparate za kavo. Ker je v evropskih gospodinjstvih po ocenah še okoli 180 milijonov aparatov, starejših od deset let, je tu še dovolj možnosti za energijske prihranke in priložnosti za industrijo, da potrošnikom predstavi in proda najsodobnejše varčne naprave.