Velikost

Odločite za takšno okrasno letev, ki bo primerne velikosti za vašo sobo. Pri nizkih stropih – torej tistih, ki merijo manj kot 2,5 metra – naj talna letev ne meri več kot 15 centimetrov. Če bo višja, bo soba videti manjša, kot je v resnici. V sobah z višjimi stropi pa so lahko tudi letve višje.

Materiali

Najpogostejši materiali za okrasne in talne letve so plastika, les in iverka. Zaradi prilagodljivosti so plastične letve odlična izbira za hiše z vegastimi stenami, poleg tega so odporne proti vlagi in so zato priljubljena izbira tudi za vlažne prostore, kot je kopalnica. Naravna lesena letev ohranja tradicionalen videz v starejših hišah. Vendar pa se les rad razcepi, zato zahteva nekoliko več vzdrževanja. Iverka je lažja in se ne razcepi tako lahko kot letve iz trdega lesa.

ar120516765365702.jpg

Slog

Na voljo je veliko slogov okrasnih in talnih letev, tako da se za vsak dom najde kaj primernega. Nekatere letve so bolj preproste in tanke, druge so širše in bolj okrašene. Elegantne kotne letve bodo dale sobi modernejši videz, medtem ko bo prostor z okrasno izrezljanimi letvami videti bolj tradicionalen in v vintage stilu. Tudi če opremljate majhno sobo, se vam ni treba odpovedati razkošnemu oblikovanju. Obstaja veliko letev, ki so sicer okrašene, a niso preveč vpadljive. Tudi velike sobe so lahko videti elegantne z visokimi, preprostimi letvami, ki imajo čiste in ravne linije.

Zaključni sloj

Ni neke splošno veljavne pravilne ali napačne odločitve, ko gre za izbiranje zaključnega sloja. Veliko letev je v osnovi belih, naravne letve pa so dostopne v več odtenkih, na primer v barvi hrasta, češnje ali javorja. Naravno obarvane letve so videti bolj tradicionalne in se lažje zlijejo z interjerjem, še posebno če so v sobi lesena tla. Nasprotno pa se bele letve po navadi ne ujemajo s parketom ali lesenimi stenami, saj preveč izstopajo. Upoštevati je treba tudi, ali so v sobi že stropne letve. Potem se morajo talne in druge letve seveda ujemati z njimi.

077_1.JPG

Cene

Preden se lotite opremljanja, morate seveda vedeti, koliko denarja imate za to na voljo. Večje in bolj okrašene letve so po navadi dražje od bolj preprostih. Cena je odvisna tudi od vrste lesa. Ko primerjate cene različnih ponudnikov, upoštevajte ceno na meter.