Z varčnimi sijalkami do 166 evrov prihranka na leto

Gospodinjstva v Evropski uniji naj bi navadne sijalke z žarilno nitko, ki so v rabi že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED-sijalke. Te so dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih. Varčne sijalke po navedbah Evropskega združenja potrošniških organizacij BEUC porabijo do 80 odstotkov manj energije kot običajne. V združenju pojasnjujejo, da lahko povprečno gospodinjstvo z uporabo varčnih sijalk pri računih za elektriko privarčuje 166 evrov na leto.

Po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus pa bo prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko po pričakovanjih zmanjšala tudi izpuste ogljikovega dioksida, in sicer za 16 milijonov ton letno do leta 2012, kar je količina izpustov, ki jo povzroči pet milijonov osebnih avtomobilov na leto. Žarnice z žarilno nitko so sicer odgovorne za približno 50 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida na leto oziroma za 12 odstotkov izpustov, ki jih povzročijo gospodinjski aparati.

zarnica_zarilna_nitka.jpg

Odslužene sijalke ne sodijo med gospodinjske odpadke

V društvu še izpostavljajo, da je treba izboljšati in uskladiti pakiranje sijalk, da bodo potrošniki vedeli, kako naj izberejo primeren izdelek, kako naj ga uporabljajo do izteka življenjske dobe in kaj naj naredijo s sijalkami po izteku življenjske dobe ali ko se razbijejo. Ob tem pozivajo k izboljšanju sistemu zbiranja odpadnih sijalk in obveščanja o recikliranju, potrošniki odpadnih sijalk ne bi metali v smeti, temveč bi jih vračali v posebne zbiralnike na prodajnih mestih, ter k nadaljnjemu zmanjšanju vsebnosti živega srebra v sijalkah.

Odločitev o opustitvi žarnic z žarilno nitko je Evropska unija sprejela leta 2009. Skladno z njo predvideva, da bodo prihodnje leto prepovedane še vse navadne žarnice z močjo več kot 25 vatov. Do leta 2016 naj bi v Uniji prepovedali tudi halogenske sijalke razreda C.