Prva stvar, ki jo morate preučiti pred nakupom, je količina energije, ki jo porabite za delovanje vseh naprav v gospodinjstvu. Ko enkrat okvirno določite, koliko energije dnevno oziroma mesečno porabite, boste že korak bližje najustreznejšim solarnim ploščam. Velikost plošče je namreč odvisna od tega, koliko energije sploh potrebujete in koliko sončne svetlobe doseže streho vaše hiše.

Dva tipa solarnih plošč

Obstajata dva tipa solarnih plošč: izdelane iz kristalnega silicija in tiste iz zlitine amorfnega silicija. Slednje so verjetno boljša izbira, ker so lažje, bolj vzdržljive, tanjše in energijsko učinkovitejše. Cena solarnih plošč pa je odvisna predvsem od količine vatne moči, ki jo lahko zagotovijo. Zato vedno upoštevajte stroške za nakup v primerjavi s tem, koliko vatov energije lahko proizvedejo – ta dva osnovna dejavnika primerjajte pri različnih proizvajalcih.

solar_panel_house_1.jpg

Instalacija

Seveda je najlažji in najzanesljivejši način, da solarne plošče kupimo pri uradnem proizvajalcu, ki nam bo nudil tudi strokovno namestitev sistema na streho in garancijo. Toda če imate potrebno znanje in izkušnje, lahko kupite le materiale in ga vgradite sami. Tisti z nižjim proračunom pa lahko kupijo tudi precej cenejše rabljene solarne plošče, vendar se je treba prej obvezno prepričati, da so še vedno dobre kvalitete.

fotolia_26361155_subscription_l_0.jpg

Kupovanje prek spleta

Solarne plošče ponujajo številni ponudniki, največ izbire pa imate zagotovo na spletu. Tu lahko podrobno primerjate cene in lastnosti, na osnovi pridobljenih podatkov pa bo vaša odločitev verjetno precej lažja. Največji in najbolj znani svetovni ponudniki solarnih sistemov, ki jih najdete tudi na internetu, so GE, BP Solar, AEE Solar, Mitsubishi Electric, Sharp, Sanyo in Evergreen solar, med ponudniki na slovenskem trgu pa smo v podatkih Agencije za prestrukturiranje energetike zasledili Bisol (za velike sisteme), Stroj, Zeusssolar, IMP Klimat, Etiks, Lentherminvest, Viessmann, Buderus, Weishaupt, Ibersolar Energia, Ekodom, Eso, Artim, Klima center Horizont in EnND.