Vrste žarnic in sijalk

Kompaktne fluoresentne sijalke potrebujejo za oddajanje približno enake svetlobe precej manj energije kot navadne žarnice. Nekaj energije lahko prihranite tudi z LED-svetilkami in halogenskimi žarnicami. Več o primerjavi svetlobe različnih žarnic si lahko preberete tukaj.

Ne glede na to, ali živite v lastnem ali podnajemniškem stanovanju ali hiši, lahko prihranite precej denarja tako, da namestite varčne sijalke, ter tudi s spremembo načina uporabe. V mnogih domovih danes uporabljajo tako standardne luči kot halogenske svetilke ali reflektorje, še posebno v kuhinji in kopalnici; odvisno tudi od tega, kako močno svetlobo želite in potrebujete v katerem prostoru. Tako za halogenske kot navadne žarnice pa seveda obstaja veliko drugih, bolj varčnih alternativ.

Največ energije privarčujete s kompaktnimi fluorescentnimi sijalkami in LED-svetilkami. Težava je v tem, da večini njihova hladna svetloba ne ustreza. Vendar pa gre razvoj naprej in proizvajalci se trudijo, da bi njihovo svetlobo približali topli svetlobi navadnih žarnic.

ball_energy_saving_lamp_ball_cfl.jpg

Ugašanje luči

Najpreprostejši način, da porabite manj elektrike, je seveda ugašanje luči, ko jih ne potrebujete. Navadite se, da boste ugasnili luči, ko zapustite sobo. Je pa res, da večina žarnic izgublja rok trajanja s pogostim prižiganjem in ugašanjem, tako da ni treba pretiravati. Če na primer zapustite sobo samo za  minuto ali dve, vam ni treba ugasniti luči. Nekaj minut pa se bo že poznalo na vašem računu za energijo, saj se te minute nabirajo v ure  - če ne ugašate luči, ko vas ni v sobi, se vam bo nabralo precej časa, ko so luči gorele v prazno. Stikala naj bodo na lahko dosegljivem mestu, pri izhodu iz sobe, da jih lahko sproti ugasnete, ko zapuščate prostor. Tudi z regulacijskimi stikali lahko prihranite precej energije.

Pri zunanjih lučeh lahko prihranite nekaj energije s svetlobnim senzorjem, ki avtomatsko prižge luč, ko se približate. Sistem lahko časovno uredite, da se ne bodo prižigale vso noč oziroma vsakič, ko se bo mimo vaše hiše sprehodila sosedova mačka.

Luči prilagodite svojim potrebam. Pri gledanju televizije vam verjetno bolj ustreza nežna ambientalna svetloba, pri večernem branju pa močnejša, a tudi lokalna osvetlitev. Najbolje je, da si v sobi uredite sistem luči z ločenimi stikali. Tako boste lažje dosegli takšno osvetlitev, ki jo želite, takrat in tam, kjer jo želite. Tako boste tudi prihranili energijo, ker ne bo cela soba osvetljena brez potrebe, če potrebujete svetlobo le na določenem mestu.

dfhs.jpg

In navsezadnje – kolikor je le mogoče, izkoristite dnevno svetlobo. Ta je zastonj, pa še bolj prijetna in zdrava je od umetne.