Nekatere danes priljubljene nadgradnje domov si zaslužijo boljše razumevanje in pojasnilo, saj niso tako okolju prijazne, kot mogoče trdijo proizvajalci in oglaševalci.

Plinske naprave brez kanala za odvajanje dima

Edini, ki trdijo, da so plinski kamini in grelniki kljub temu, da nimajo povezave do dimnika ali prezračevalnega kanala, ki bi dim odvajal, varni, so proizvajalci takšnih naprav. Izgorevanje plina namreč poslabša kvaliteto zraka v prostorih, če dim ne odvajamo na prosto.

Nastavljivi termostat

Z nastavljivim termostatom sicer ni nič narobe. Problem nastane, ko nas poskušajo proizvajalci in vlade prepričati, da te naprave že same po sebi prihranijo veliko energije in denarja. Vendar pa to ne drži, če ob odhodu iz stanovanja pozabite izklopiti termostat. Pred začetkom uporabo morate natančno prebrati navodila in termostat redno posodabljati, kar je še največja težava. Če ste preveč zaposleni, pozabljivi ali vam ravnanje z zapletenejšimi novimi napravami povzroča težave, nastavljivi termostat ni za vas.

programmable_thermostat.jpg

Mit: življenje na podeželju je bolj ekološko

Nekako na splošno velja prepričanje, da je okolju prijazno življenje povezano z bivanjem na podeželju. V resnici pa okolju najmanj škodijo ljudje, ki živijo v gosto poseljenih mestih. Ti namreč med drugim ne uporabljajo avtomobilov, ampak po mestu hodijo ali se vozijo z javnim prometom; njihovi domovi so majhni in običajno tudi energijsko učinkoviti. Celo bivanje v predmestju ali 20 kilometrov iz mesta ni niti približno tako ekološko kot življenje v mestu.

Pomožni električni generator

Stroški za vgradnjo pomožnega električnega generatorja v dom lahko znašajo čez deset tisoč evrov, vendar le-ta nikoli ne bo za toliko dvignil ceno nepremičnine. Uporaben je le takrat, ko zmanjka električnega toka. Bo v naslednjih nekaj letih tolikokrat zmanjkalo energije, da boste pokrili več tisoč evrov stroškov? Po vsej verjetnosti ne.

CFL-sijalke

Kompaktne fluorescentne sijalke po prepričanju mnogih prihranijo energijo, zdržijo po deset let in osvetlijo prostor enako kot zdaj že prepovedane sijalke na žarilno nitko. To ni res, saj v resnici mnoge CFL-sijalke pregorijo že po nekaj mesecih in ne letih. Svetloba, ki jo oddajajo, je medla, vsebujejo pa tudi strupeno živo srebro, zato jih je treba odvreči v posebne zbiralnike.

cfl_bulbs.jpg

Neprimeren način modernega opremljanja

Veliko notranjih oblikovalcev in arhitektov pri notranjem opremljanju uporablja poceni industrijske materiale, med katerimi je še posebno priljubljeno okolju ne ravno prijazno pocinkano jeklo. Recite ne plastičnim in podobnim umetnim materialom, ki za proizvodnjo porabijo veliko energije, ponovno pa jih ni mogoče uporabiti.

Kuhanje na prostem

Veliko lastnikov domov si čez poletje uredi kuhinjo ali dnevno sobo na terasi, ki jo v ta namen podaljšajo na vrt. Ven prinesejo številne kose pohištva in pripomočke za kuhanje, da lahko uživajo pod milim nebom. Namesto umetno urejenih teras z žarom za pečenje pa je do narave najbolj prijazno, če izberete čim manj kosov pohištva, okoli hiše pa posadite mogočna drevesa, ki vam bodo delala senco in čistila zrak.

Potratni televizorji

Strokovnjaki so na podlagi rezultatov ocenili, da televizor in videosnemalnik porabita največ elektrike izmed vseh naprav v domu – tudi takrat, ko sta v stanju pripravljenosti ali popolnoma ugasnjena. Ko napravi nista v rabi in sta samo priključeni na električni vir, namreč črpata kar dve tretjini električne energije. Zato je najbolje, če obe napravi dosledno ugašate in ju vedno izključite iz električnega omrežja.