Izključite televizor

Postavite pravilo, da se otrok ne sme učiti poleg prižganega televizorja, ki zagotovo zmanjšuje njegovo pozornost. Ko je čas za učenje, umaknite vse, kar bi ga lahko motilo. Dovoljena sta lahko le tiha glasba in telefonski klici, če so seveda namenjeni razpravljanju o snovi.

Uredite kotiček za učenje

Vsakemu otroku uredite poseben prostor (lahko je tudi prostorček), ki je vedno namenjen učenju. Če otrok nima svoje sobe, je ta lahko tudi v kuhinji ali jedilnici. Enostavno mu omogočite, da lahko vedno sede za svoje knjige. Postavite mizo, ki je čim bolj praktična, kar pomeni, da otrok nanjo lahko spravi čim več učnih pripomočkov. Vedno pa naj bodo pri roki tudi prazen zvezek za vajo in nekaj svinčnikov.

child_desk_and_chair_set_bedroom.jpg

Nad mizo postavite tablo

Za manjšo tablo ne boste odšteli veliko, otroku pa bo zagotovo popestrila organizacijo učenja. Nanjo lahko zapiše oziroma prilepi svoje zadolžitve in si jih tako lažje zapomni. Uporablja pa jo lahko tudi za ponavljanje formul ali besed. Svojega šolarja spodbudite, da v šolo redno nosi beležko, v katero vpisuje vse naloge in navodila, ki jih dobi. Tako lahko njegove zadolžitve lažje spremljate tudi vi.

Uvedite disciplino

Šola od otroka zahteva nekaj discipline, te pa se bo veliko lažje naučil, če mu boste dajali dober zgled. Disciplinirano torej vodite tudi njegovo domače življenje. Kosite in večerjajte ob istem času, po času, preživetem z družino, pa naj bo vsak dan znova čas za knjige. Dolžino učenja prilagodite otrokovemu razvoju. Prvošolčki potrebujejo več odmora, od starejših pa zahtevajte, da zadržijo pozornost vsaj eno uro.

Naučite ga pravilnega učenja

Učenje ni le pisanje domačih nalog. Otroka spodbujajte, da si med branjem dela zapiske in med učenjem povzetke, da v učbeniku vedno pregleda tudi tabele in grafe ter da snov povzame z lastnimi besedami. Tako bo sčasoma lažje spremljal tudi šolske ure, saj bo razumel, da si ni treba vedno zapomniti in zapisati vsega, temveč le tisto, kar je najbolj pomembno. Če si v šoli ne zna delati lepih in urejenih zapiskov, pa mu naročite, da jih vsak dan prepiše. Tako bo novo snov tudi utrdil.

 

modern_childrens_room.jpg

Za uspešen preizkus znanja

Ne dovolite, da se vaš otrok tik pred preizkusom znanja navadi učiti pozno v noč. Raje naj jih nekaj piše slabo in se tako navadi učiti vnaprej, vsako noč pa se dobro naspati. Vsakič ga pred izpraševanjem ali testom tudi spomnite, naj najprej dobro prebere navodila in vprašanja, na katera ne zna odgovoriti, pusti za konec. Vsakič naj ima s seboj tudi rezervno pisalo.

Ne delajte njegovih nalog

Če opazite, da ima otrok težave z določeno snovjo oziroma nalogo, ne opravite njegovega dela. Bodite samo podpora – z njim ponavljajte, preverjajte dokončane naloge, iščite nove informacije. Če pa je otrok resnično zadel ob previsoko oviro in njegovo nerazumevanje ni samo rezultat pomankanja pozornosti, o tem obvestite učitelja, saj morda ni edini v razredu in je slabše razumevanje morda rezultat slabo podane snovi.