Večina sistemov solarnih grelcev bazena je sestavljenih iz solarnega zbiralnika, filtra, vodne črpalke in dušilnega ventila, ki omogoča pretok vode do zbiralnika, kjer se ta ogreje in se vrne nazaj. Voda se filtrira skozi solarne kolektorje, ki jo ogrejejo – v toplejših okoljih pa lahko sistem uporabljate tudi za ohlajanje vode, če ga vključite ponoči, ko se temperatura spusti.

pool.jpg

Solarni zbiralniki

Solarni zbiralniki sončne energije so narejeni iz različnih materialov. Vaš izbor naj bo odvisen od tega, kdaj in kako jih nameravate uporabiti. Če boste bazen uporabljali le takrat, ko se temperatura ozračja giblje nad ničlo, je bolje uporabiti cenejše nezastekljene zbiralnike. Če pa želite, da sistem ogrevanja deluje večino leta, izberite zastekljene sisteme, ki jih lahko uporabite tudi za ogrevanje vode v domu. Tako zastekljeni kot nezastekljeni zbiralniki pa morajo imeti zaščito pred zmrzaljo, če jih nameravate uporabljati čez celo leto.

Odprti ali zaprti sistem

Obstajata dva načina ogrevanja bazena s solarnim sistemom: zaprti in odprti. Odprti je cenejši, enostaven za vgradnjo in vzdrževanje, vendar pa ni primeren za uporabo vse leto, ker ne uporablja solarne tekočine (mešanica vode in glikola). Zaprti sistem (na sliki) pa nasprotno lahko deluje čez vse leto, v zimskem času pa vam pomaga ogrevati bivalne prostore. Posvetujte se s ponudnikom, kateri sistem je za vas primernejši.

bazeni_zatvoreni_solarni_sustav.jpg

Kako izberete solarni sistem za ogrevanje bazena?

Solarni sistem ogrevanja običajno stane nekaj tisoč evrov, investicija pa se vam povrne v dveh do sedmih letih, odvisno od gibanja cen goriva. Preden se odločite za nakup, bi morali najprej oceniti, koliko možnosti imate za zbiranje solarne energije. Na podlagi tega se odločite, kakšne zbiralnike boste uporabili. Primerjajte tudi višino cene in stroške namestitve pri različnih ponudnikih.

Vzdrževanje

Po strokovni vgradnji morate ogrevalni sistem primerno vzdrževati, da bo deloval naslednjih deset do dvajset let. Preberite navodila za uporabo in se posvetujte z dobaviteljem. Paziti boste morali predvsem na ravnotežje kemikalij, ki jih v bazen dodajate, saj lahko načnejo sistem. Površino zastekljenih zbiralnikov morate po potrebi tudi očistiti.