Najlažje shranjevanje semen enoletnic s številnimi semeni

V zadnjih nekaj letih je peščica podjetij, ki pridelujejo semena, prevzela večino manjših. Danes le nekaj večjih podjetij obvladuje večino prodaje po vsem svetu, kar pa vpliva tudi na manjšo biotsko raznolikost semen, saj v svoji proizvodnji izločijo manj odporne vrste in obdržijo le najučinkovitejše.

Različne skupine rastlin zahtevajo drugačne strategije pridobivanja kvalitetnih semen, mi pa vam predstavljamo osnove. Za začetnike je najlažje  shranjevanje semen enoletnic z velikim številom semen, na primer, fižola, graha, buč in paradižnika.

woman_holding_runner_bean_seeds_is098q0jb.jpg

Kdaj semena poberete?

Večino semen je najbolje pobrati in shraniti takrat, ko rastlina naravno odvrže semena. Paziti morate, da pridelek ni premalo ali preveč zrel. Če se semena zadržujejo v plodu, kot denimo pri paradižniku, pa počakajte teden dni več, kot bi običajno, preden jih poberete. Preden se lotite shranjevanja, morate semena osušiti in očistiti.

Zbiranje semen

Izberite najljubše sadne in zelenjavne vrste, katerim boste odvzeli semena. Če je seme v sadežu, izdolbite semensko maso, jo dajte v kozarec z vodo in  ga postavite na sobno temperaturo. Mešanico občasno premešajte; čez nekaj dni se bodo uporabna semena posedla na dno kozarca, želatinasta zmes z neuporabnimi semeni pa bo plavala na površju.

save_seeds.jpg

Čiščenje in sušenje

Preden semena shranite za naslednje leto, jih očistite in dobro posušite. Odstranite odvečne rastlinske ostanke tako, da semena stresate skozi sito oziroma cedilo. Semena nato posušite na časopisnem papirju v zaprtem prostoru: manjša semena bodo suha v enem ali najkasneje dveh tednih, medtem ko večja potrebujejo še kak teden dni več sušenja.

Shranjevanje semen

Posušena semena shranite v nepredušno posodo na temno mesto, kjer ni večjih temperaturnih nihanj. Posamezne posode, v katere ste semena pospravili, opremite z nalepkami in napisi vsebine z datumom, da kasneje ne bo prišlo do zmede. Semena skoraj vse zelenjave so običajno uporabna eno ali dve leti; njihovo uporabnost pa zlahka testirate, če nekaj semen položite na mokro vato ali papirnato brisačo. Če čez nekaj dni ne vzklijejo, niso več uporabna.