Energijska učinkovitost, skrb za okolje in uporaba obnovljivih energijskih virov so teme, s katerimi se danes soočajo vsi oblikovalci v sodobnem svetu, ne glede na to, s katerega področja prihajajo. Tako je projektna ekipa iz Philipsa zasnovala futurističen koncept kuhinje in nekaterih drugih hišnih elementov, ki nam pomagajo razumeti socialno-kulturne in tehnološke spremembe, s katerimi se vse pogosteje soočamo.

Ciklično oblikovani elementi

Domači ekosistem spreminja naše dojemanje o čiščenju, shranjevanju hrane, energiji, razsvetljavi, človeških odpadkih in zdravemu življenjskemu stilu. Je dokaz, da so lahko tudi notranji oblikovalci inovativni in da morajo biti čedalje bolj usmerjeni k pasivni porabi energije. Oblikovan je integrirano in ciklično − pri čemer rezultat nekaterih procesov omogoča zagon drugih – zato deluje kot biološki stroj za filtriranje, obdelavo in recikliranje odpadkov: iz kanalizacije, odpadne vode in smeti.

kuhinja_philips.jpg

Kuhinja in kuhinjski otok

Osrednja točka mikrobiološkega doma je kuhinjski otok, sestavljen iz metanovega gnilišča, ki pretvarja trdne kopalniške odpadke in ostanke zelenjave v plin metan. Le-ta se uporablja za napajanje številnih funkcij. Kuhinjski otok, ki ga lahko poljubno prestavimo, vključuje površino za rezanje in sekanje z mlinom za rastlinske odpadke, plinski štedilnik za kuhanje, stekleno posodo (ki prikazuje zaloge metana) in steklene elemente, ki prikazujejo pritisk, volumen in stopnjo pripravljenosti kompostne mešanice.

Kompostiran material in plin metan se nato iz kuhinjskega otoka preneseta na steno steklenih celic, ki oddajajo nežno zeleno biosvetlobo. Kuhinja pa vsebuje še shrambo, ki je oblikovana tako, da uporablja naravne procese za ohranjanje svežine zelenjave in drugih živil. Prostor za hrambo živil je vgrajen pod jedilno mizo, nad katero je nameščen keramični vrt s posajenimi svežimi rastlinami in manjša shramba.

larder_hr1_600x400.jpg

Predelovanje odpadkov in vzgoja čebel

Poleg ekološkega koncepta kuhinje so v Philipsu predstavili tudi posebno napravo, ki z encimi predela plastično odpadno embalažo. Obenem pa so ponosni tudi na urbani čebelji panj, ki dopušča, da čebele vzgajate v svojem domu zraven okna; in na zasnovo straniščne školjke, ki iztrebke skozi več filtrov potisne do metanovega gnilišča in jih predela.