Hladilnik ne dela, ni luči, zvoka

Če hladilnik ne sveti in ne oddaja nobenega zvoka, ko odprete vrata, vedno najprej preverite, ali je morda izklopljen iz vtičnice. Če to ni odgovor na vašo težavo, preverite tudi nadzorno ploščo električne napeljave, ali je morda pregorela varovalka ali pa se je sprožilo stikalo za prekinjanje tokokroga naprave. Preverite še električne kable zraven hladilnika.

Hladilnik ne dela, luči svetijo

Če hladilnik ne deluje, luči pa še vedno svetijo, je popravilo zahtevnejše. Najprej očistite tuljave kondenzatorja, ki jih najdemo na zadnji strani aparata ali pod njim. Če naprava še vedno ne deluje, je čas, da pokličete strokovnjaka, saj je lahko kaj narobe s kompresorjem, števcem za odmrzovanje ali nadzornikom temperature.

Poškodovano tesnilo

Vrata hladilnika naj se odpirajo in zapirajo tekoče, da boste mraz ohranili znotraj naprave in preprečili kvarjenje živil. Tvegate celo zastrupitev s hrano, če hladilnik ne tesni dobro. Zato vsake toliko preverite tesnost vrat, kar najlažje storite z bankovcem ali listom papirja, ki ga vtaknete med zaprta vrata. Ko bankovec poskušate izvleči, a ne gre, je tesnjenje kakovostno; če pa papir enostavno zdrsi med vrati, boste morali zamenjati tesnilo.

tesnilo_hladilnik.JPG

Hladilnik dela brez prestanka

Vzrok za pokvarjen hladilnik, ki hladi brez prekinitve, je led. Led se namreč lahko nabira na večih mestih, zato boste morali hladilnik v celoti odmrzniti in ga potem spet prižgati. Druga možnost je, da naprava nenehno deluje zaradi slabega tesnila, ki ga morate popraviti. Če noben od omenjenih korakov ni rešitev za vaše težave, poskušajte še očistiti tuljave kondenzatorja, drugače pa pokličite strokovno pomoč.

Hladilnik je glasen

Hladilne naprave po navadi oddajajo različne zvoke, ki se jih nekako navadimo. Takoj, ko zaslišite nenavaden ali glasen zvok, je najverjetneje nekaj narobe. Preden odprete vrata naprave, poskušajte ugotoviti, od kje hrup prihaja, in hladilnik rahlo stresti. Če hrup ne poneha in je vse glasnejši, vzrok za problem verjetno tiči v poškodovanem ventilatorju kondenzatorja, zato pokličite profesionalca.