V Grand Hotelu Union sta že tradicionalno potekala štirinajsti slovenski festival vin in četrti festival kulinarike, ki sta namenjena vsem ljubiteljem žlahtne kapljice in slastnih kulinaričnih dobrot. Dvodnevni festival vin je letos pospremilo kar nekaj novosti, saj so obiskovalci lahko prvič kupili razstavljena vina, ki so jih na ogled in pokušino postavili vrhunski slovenski vinarji. Vsi gurmani pa so si lahko v okviru kulinaričnega festivala ogledali tudi več kuharskih predstav z degustacijo.

Peka in kuhanje na aparatih Gorenje+

Našo pozornost je pritegnila kuharska predstava Zorjeni plus okusi šefa kuhinje Boruta Jovana iz hotela Livada Prestige v Moravskih Toplicah. Kuharski mojster je namreč kuhal na ekskluzivnih kuhinjskih aparatih znamke Gorenje+, namenjenih zahtevnejšim kupcem: poleg naprednega štedilnika je  uporabljal tudi nagrajeno inovativno pečico iChef+ z edinstvenim elektronskim programskim modulom z velikim barvnim zaslonom, na katerem lahko funkcije izbiramo preprosto z dotikom prsta.

g_oven_ichef_1.jpg

Kuharski mojster nam je prikazal odličen recept za pripravo modernih jedi s prekmurskimi sestavinami: marmoriran goveji hrbet s tekočimi bučnimi pralineji, majonezo iz govejega jezika, želejem iz nešplje in omako iz zelene.

Marmorian goveji hrbet

Za mamljiv kuharski recept je priznani mojster kuhinje za dve osebi izbral 32 dekagramov govejega hrbta, 2 dekagrama govejega jezika, 2 rumenjaka, 0,2 grama agar agarja (za žele), 2 dekagrama nešpelj, 0,2 grama gelaspesse, 16 dekagramov buče maslenke, 1 dekagram masla, 1 dekagram listov zelene, sol in poper.

recept_2.jpg

Skrivnost v vakuumski peki

Kuharski mojster je najprej vzel v roke 9 tednov staran goveji hrbet (da je meso boljšega okusa), ki ga je očistil, popopral (začiniti ga je dobro pečenega pred serviranjem) in dal v pečico na 56 stopinj Celzija za 24 ur. Na pečici je nastavil vakuumsko peko, saj je po njegovih besedah ravno to najboljši in zanj najpogostejši način za peko, ker v vakuumu hrana ohrani ves okus in sočnost. Ohlajeno meso je naslednji dan potrebno le še narezati na želene koščke.

Razložil je tudi, kaj je skrivnost pripravljanja bučnih pralinej. Buče je treba najprej skuhati, jih precediti, soliti in zmešati v mešalniku; nato pa zmesi dodamo agar agar in zavremo. Ko se vse skupaj ohladi, maso oblikujemo v majhne okrogle pralineje, ki jih potem še paniramo v mletih bučnih semenih in na hitro ocvremo. Pralineje postrežemo ob glavni jedi.

recept_3.jpg

Zelena, goveji jezik in nešplje

Naslednji korak je blanširanje zelene, ki jo preprosto zmešamo v kremo, solimo ter izboljšamo okus z oljčnim oljem. Zraven se odlično poda zmes majoneze in govejega jezika, ki ga prav tako za 24 ur postavimo v vakuum pri nižji temperaturi, preden ga uporabimo. Pečen goveji jezik zmešamo z mešalnikom in z njim naredimo klasično majonezo s sončničnim oljem. Borut Jovan nam je še izdal, da za boljši okus jezik čisto na koncu obogatimo s solnim cvetom. Nazadnje pripravimo nešplje, ki jih očistimo, zmečkamo ter zgostimo z gelasspeso in že so pripravljene za serviranje.