Kortizol je hormon, ki nam pomaga, da smo pripravljeni reagirati na delovne izzive. V telesu ga ne sme biti preveč oziroma se v nas ne sme predolgo časa zadrževati, saj je njegova funkcija povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter utišanje imunskega odziva na vnetja in bolezni. Če imamo dlje časa povišan nivo kortizola, se nam bo zmanjšala odpornost, v nekaterih primerih kroničnega zvišanja pa nas lahko privede celo do prezgodnje smrti.

(Pre)naporni delavniki

cleaning_home_shorten_life.JPG

V raziskavi so znanstveniki spremljali trideset parov iz Los Angelesa, ki so imeli vsaj enega otroka, starega med osem in deset let, in so se vsak dan vozili na delo. Med drugim so ugotovili, da je nivo kortizola pri ženskah začel padati takoj, ko se je tudi partner aktivno vključil v opravljanje gospodinjskih opravil. Nivo pri moških pa je padel samo, če niso bili vključeni v hišna opravila.

Po službi se raje najprej spočijte

man_cleaning.jpg

Rezultati študije so tudi pokazali, da se je nivo kortizola tako pri moških kot pri ženskah znižal na zdravju nenevarno stopnjo šele takrat, ko so končali gospodinjska opravila. Ugotovili so tudi, da se okoli trideset odstotkov žensk kmalu po prihodu iz službe posveti skrbi za dom, medtem ko je takšnih moških le dvajset odstotkov.