Bralci britanske revije Medical Journal so v glasovanju, kateri je najpomembnejši zdravstveni napredek v zadnjih 150 letih, na prvo mesto postavili ravno sanitarije. Pa vendar driska še vedno ubije enega otroka na vsakih dvajset sekund. Dejstvo je, da zaradi diareje vsako leto umre več otrok kot za posledicami aidsa, malarije in ošpic; težave s sanitarijami pa še vedno otežujejo življenje ljudi po vsem svetu.

drinking_water_nigeria.jpg

Težave tudi z onesnaževanjem voda

Več kot 80 odstotkov odpadnih voda v državah tretjega sveta se odvaja v jezera, reke in obalna območja – isto vodo pa potem prebivalci uporabljajo za pitje in umivanje. Organizacija pravzaprav poskuša opozarjati na pomen higiene ter problematiko, povezano s stranišči in ustreznimi sanitarnimi ureditvami. Jutri bo tako minilo deset let, odkar so 19. novembra (dan ustanovitve v Singapurju ustanovljene svetovne organizacije za stranišča) proglasili za svetovni dan stranišč.

Geberitovi inovativni sistemi

Problema se dobro zavedajo tudi pri Geberitu, vodilnem podjetju na področju sanitarne tehnike. Ne le, da s svojimi proizvodi in straniščnimi sistemi z dvokoličinskim splakovanjem skrbijo za varčevanje z vodo, dejavni so tudi na področju trajnostnega razvoja in dobrodelnosti.

geberit_aquaclean.jpg

Geberit se je že leta 2008 pridružil štiriletni odpravi aktivista Mikea Horna na eko jadrnici. Njihova misija je pomagati državam v razvoju in zagotoviti primerne sanitarne prostore in sisteme. Na pomoč so prihiteli tudi v Srbijo, kjer so po potresu pomagali obnoviti šoli in sanitarne prostore v Kraljevu. Ob svetovnem dnevu stranišč pomislite tudi na tiste, ki živijo v neustreznih razmerah in poskrbite za odgovorno ravnanje z vodo.

V naši fotogaleriji pa si ob svetovnem dnevu stranišč oglejte nekaj posebnih javnih sanitarij po svetu.