Šolska torba brez motivov

Večina otrok si samih izbere šolsko torbo z najljubšimi motivi: pravljičnimi junaki, zvezdniki, prevoznimi sredstvi, živalmi in tako naprej. Toda nekateri starši jim to prepovedo, saj se bojijo, da bi otroci tujcem o sebi razkrili preveč, zato bi se jim lažje približali.

Ko pride domov s prasko, skoraj omedlite

Otroci so še zelo brezbrižni, med raziskovanjem pa ničkolikokrat padejo ali se  opraskajo. Če imate zaradi tega doma celo lekarno, otroka pa brez pravega razloga vodite tudi k zdravniku, je prav mogoče, da pretiravate.

Zunaj ga kličete z vzdevkom

Je to še eden od načinov, da bi zavedli morebitne zasledovalce svojega otroka? Namesto njegovega pravega imena uporabljate samo njegov vzdevek, saj ne želite razkriti njegove prave identitete. Če ste med takimi starši tudi vi, se resno zamislite.

_0084007.jpg

Prepovedujete jim uporabo igral

Otroci so resda velikokrat nepazljivi, toda ravno zaradi tega jim je v življenju velikokrat lažje. Če jim boste prepovedovali celo uporabo igral, ki so namenjena otrokom, jih boste naučili le strahu pred vsem in vsakim.

Otrok lahko potuje sami z vami

Mar otroka nikoli ne pustite na pot z njegovimi tetami, strici, morda celo s sosedi? Menite, da je varen samo z vami? Nekateri ločeni starši se svojega otroka bojijo pustiti celo z nekdanjim zakoncem.

Vedno ga držite za roko

Vas je strah, da boste morali slej ko prej spustiti roko svojega otroka, pa se je zato še bolj oklepate? Morda celo dlje, kot je potrebno? Vsak človek se mora naučiti samostojnosti, z nenehnim držanjem za roko pa boste pri svojem otroku to le stežka dosegli.