"Zelena" spodbuda občinskemu gospodarstvu

Vodstvo bavarske občine Wildpoldsried se je leta 1997 odločilo, da bo spodbudilo razvoj svojega gospodarstva. Po premisleku so se odločili za izkoriščanje obnovljivih virov energije. V zadnjih štirinajstih letih so na vseh devetih občinskih stavbah namestili solarne plošče, zgradili štiri naprave za proizvodnjo bioplina in postavili sedem turbin na veter, načrtujejo pa še dve.

V vasi ima poleg tega 190 zasebnih gospodinjstev sisteme za izkoriščanje sončne energije, urejen je sistem ekološkega nadzora poplav in odvajanja odpadnih voda, izkoriščajo pa tudi energijo treh majhnih hidroelektrarn.

wildpoldsried_de.jpg

Z odvečno energijo do štirih milijonov evrov na leto

Ker v občini, ki je praktično vas, živi samo 2600 ljudi, Wildpoldsried proizvede kar 321 odstotkov več energije, kot jo potrebuje. Odvečno energijo prodajo v nemško električno omrežje ter tako letno zaslužijo kar štiri milijone evrov. Poleg novih delovnih mest pri izkoriščanju virov obnovljive energije pa se je v vasi izjemno razvilo tudi zeleno podjetništvo. Zrasla je kopica družinskih podjetij, ki na različnih področjih sodelujejo z večjimi ustanovami, ki pridobivajo energijo.

Občina zeleno podjetništvo tudi sama podpira, za svoja  prizadevanja pa je dobila tudi številna državna priznanja. Svoje izkušnje pri izkoriščanju obnovljivih virov energije zdaj deli tudi z drugimi nemškimi kraji.