Peter Walsh, avtor knjige z angleškim naslovom Does This Clutter Make My Butt Look Fat, trdi, da se lahko zaradi hišnega nereda in umazanije zredimo, medtem ko lahko takoj, ko zmešnjavo v našem domu pospravimo, spet postanemo vitki. Njegova predpostavka je pravzaprav zelo enostavna: če živite hiter tempo življenja, v katerem vam primanjkuje časa, bodo verjetno najprej trpele vaše prehranjevalne navade.

Naše telo je odraz stanja duha in našega doma

Nered se po hiši ali stanovanju nabira postopoma, kaj hitro pa nam lahko tudi uide izpod nadzora. Podobno je s prehranjevalnimi navadami. Debelost naj bi po Walshovem mnenju povzročal stil življenja, saj je naše telo tako kot dom odraz našega stanja duha. Če imate na primer na mizi v jedilnici ali kuhinji postavljenih polno kuvert ali raznih drobnarij, ki potrebujejo red, je verjetno čas, da temeljito pospravite bivalne prostore in svoje življenje.

ciscenj_e_2.jpg

Dobra organizacija

Življenje poskušajte vrniti na stare tirnice. Začnite sistematično urejati nečistočo in enkrat za vselej pospraviti večji nered, ki se v vaši omari nabira že več let, saj boste s tem spet pridobili nadzor. Če bodo športni copati urejeno zloženi v predsobi, se boste bolj verjetno odpravili na sprehod ali rekreacijo; pomemben korak k bolj zdravemu življenju pa je tudi natančno organizirana kuhinjska delovna površina, kjer vse potrebno takoj najdete.

Avtor knjige je prepričan, da hramba premajhnih oblačil, ki ste jih včasih lahko oblekli, prav tako slabo vpliva na vašo psiho. Zaradi hlač, ki jih ne morete več spraviti nase, se namreč dejansko lahko počutite krive. Redno čiščenje je tako ključ do zdrave prehrane.Če določene gospodinjske naprave niste uporabljali več mesecev oziroma leto dni, se je dokončno znebite.

ciscenje.jpg

Ustvarite red v domu, glavi in prehrani

Za pospravljanje in čiščenje si vzemite čas: ne hitite in dodobra pospravite le eno sobo naenkrat. Predali in omare naj ne bodo prenatrpani, ampak naj bo v njih dovolj prostora za shranjevanje, zato vse pripomočke, ki jih ne potrebujete redno, odvrzite. Sestavite tudi nakupovalni seznam zdrave hrane in živil, ki vam bodo pomagala do želene postave. Daleč najpomembnejše pa je, da ne živite v preteklosti, temveč v sedanjosti.