Težava pri prepihu pa je, da ga ne moremo nadzorovati – tako zaradi njega v hišo pride preveč mrzlega zraka, zaradi česar porabimo več energije za ogrevanje. Če hočete preprečiti prepih in ohraniti topel zrak v notranjosti, morate zapolniti nezaželene luknje, skozi katere uhaja topel in vdira hladen zrak.

Kje nastaja prepih?

Prepih nastaja tam, kjer so pri gradnji doma ostale nezaželene vrzeli, ter pri nepokritih odprtinah. Takšna mesta so na primer pri vratih (tudi ključavnice in odprtine za pošto), oknih, loputah za podstrešje, električni napeljavi, dimnikih, cevovodu in mestih, kjer se stikata strop in stena. Poskusite zatesniti ta mesta in zamašiti nezaželene odprtine, vendar pa bodite previdni na mestih, kjer je potrebno dobro prezračevanje, na primer tam, kjer je odprt ogenj ali pa je veliko vlage, na primer v kuhinji, kopalnici ali pralnici.

Koliko lahko prihranite

Če boste poskrbeli za neželeni prepih, lahko prihranite vsaj 60 evrov na leto. Ker je stanovanja, kjer ni prepiha, treba manj ogrevati, lahko prihranite še dodatnih 70 evrov. Če bi na primer vsa gospodinjstva v Veliki Britaniji odpravila težave s prepihom, bi vsako leto skupaj prihranili kar 220 milijonov evrov in dovolj energije, da bi z njo lahko ogrevali skoraj pol milijona domov.

Nekatere ukrepe lahko izvedete sami. Še zlasti pri starejših domovih, v katere so vgrajena okna z enojno zasteklitvijo, pa je včasih dobro najeti strokovnjake, saj ti natančno vedo, kaj je treba narediti in kakšen material je potreben.

moroday1.jpg

Okna

Okna lahko zatesnite s trakovi, ki jih nalepite na okvir in tako zapolnite vrzel med oknom in okvirjem. Ti trakovi so lahko samolepilni, iz pene – ti so sicer cenejši in jih ni težko namestiti, vendar pa ne trajajo dolgo – ali pa malo dražji kovinski oziroma plastični. Pazite, da se trakovi po velikosti popolnoma prilegajo oknu – če so preveliki, morda ne boste mogli zapreti okna, pri premajhnih pa bo še vedno ostala vrzel. Uporabite lahko tudi silikonska tesnila.

Vrata

Tesnjenje vrat vas ne bo stalo veliko, prihranite pa lahko precej energije. Prepih po navadi prihaja skozi ključavnico (priskrbite si tako, ki ima ''pokrovček', ki se zapre čez odprtino za ključ), odprtino za pošto, vrzeli pri tleh in ob straneh (te lahko zatesnite podobno kot pri oknih s trakovi). Če katerega prostora ne ogrevate, naj bodo vrata med njim in drugimi prostori zaprta, da hladen zrak ne kroži po hiši. Spodnji del vrat lahko preprosto zatesnite z brisačo, ki ste jo zvili v valj. Uporabite lahko kakršno koli blago, ki vam je na voljo.

Druga mesta

Če menite, da prepih izvira pri dimniku ali kaminu, se raje posvetujte s strokovnjakom. Podobno je pri vrzelih na tleh, ki jih sicer lahko zapolnimo s silikonskim polnilom. S takšnim polnilom lahko zapolnimo tudi vrzeli pri ceveh. Pri loputah, ki vodijo na podstrešje, lahko uporabite podobne trakove kot na vratih.