Manjša odvisnost od omrežja in nižji račun

Chen Liao Hsun meni, da bi modularni sistemi pridobivanja obnovljive energije družinam lahko pomagali zmanjšati odvisnost od običajnega električnega omrežja, tako pa bi imeli tudi možnost znižati mesečne stroške za energijo. Namestili bi lahko eno vetrno kocko ali več, odvisno od potreb, saj jih je mogoče med seboj enostavno povezati.

Majhne turbine na veter bi bilo mogoče namestiti kar na zunanje hišne stene, kjer bi bile skoraj nevidne, ali pa na vrh strehe, nato pa bi jih priključili na domače električno omrežje. Vsaka turbina bi lahko pridobila okoli 100 vatov energije, elektriko pa naj bi proizvajala celo iz najbolj nežne sapice. Ko je veter premočan, se turbina samodejno umakne k steni, da je ne bi poškodoval.

chen_liao_hsun_windcube4.jpg

Okoli 20 kilovatnih ur na mesec

Hsun je sicer izračunal, da bi vsaka turbina morala proizvesti okoli 20 kilovatnih ur elektrike na mesec, kar naj bi bila petnajstina povprečne porabe običajne štiričlanske družine. Več združenih turbin pa bi precej zmanjšalo družinsko porabo elektrike iz navadnega omrežja.

Vetrna kocka je sicer trenutno še vedno samo zanimiva ideja. Toda čedalje več razmišljanja v tej smeri nas zagotovo vodi k boljšemu razvoju uporabe virov obnovljive energije, ki bi tako lahko postala dostopnejša povprečnemu družinskemu proračunu.