Paradižnik

Vertikalni vrt največkrat povezujemo prav s paradižnikom. Čeprav lahko tako raste skoraj vsaka vrsta paradižnika, pa bo najbolje uspeval češnjevec, saj njegovi plodovi rastline ne bodo preveč obtežili.

Kumare

V vertikalnem vrtu pravzaprav lahko raste vsaka plezalka, zato so kumare vedno priljubljena izbira. Tako boste najlažje pridelovali solatne vrste, čeprav se raje izogibajte tistim, ki rastejo v grmičkih.

Jajčevci

Morda ste presenečeni, da lahko vertikalno gojite tudi jajčevce. Vendar pa se odločite za posaditev manjših, morda celo miniaturnih vrst in veliko ožjih azijskih različic.

6a00e398248092883301053624de7c970c.jpg

Fižol

Fižol je rastlina vzpenjavka, zato se odlično počuti tudi v vertikalnem vrtu. Tako lahko pravzaprav gojite vse vrste fižola, ki se vzpenjajo po palicah, kot tudi tiste, ki sicer rastejo v grmičkih.

Paprika

Paprika je pravzaprav bližnja sorodnica paradižnika, zato ni prav nič presenetljivo, da se v vertikalnem vrtu znajde enako dobro. Tako lahko gojite resnično vse vrste paprike, od babur pa do feferonov. 

Kako rastline razporediti?

Pri načrtovanju vertikalnega vrta se je ključno odločiti, kaj boste postavili na vrh. Ta lahko namreč podpira najmanj vrst. Strokovnjaki zato priporočajo, da tu posadite predvsem solato, redkvice, krešo in zelišča. Preostali del vrta pa lahko zapolnite po lastni presoji.

veggie_garden1.jpg

Vertikalni vrt si lahko uredite celo na malo večjem balkonu ali terasi in imate tako svežo zelenjavo povsem blizu kuhinje. Več pa si o takšnem sistemu vrtnarjenja lahko preberete še tukaj