Pobudo za okolju prijaznejšo prihodnost je Panasonic predstavil na sedežu podjetja v Osaki. Ichiro Kikuchi, podpredsednik Panasonicovega oddelka za gospodinjske aparate, je razložil, da je njihov primarni cilj krepko zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida v ozračje (za ambicioznih 40 milijonov ton) do leta 2018, ko bo podjetje obeležilo stoletnico ustanovitve.

Manjši vpliv na okolje

Panasonic že zdaj izvaja številne ekološke pobude v okviru svojih dejavnosti, na primer recikliranje, vendar pa so v podjetju spoznali, da lahko še bolj zmanjšajo vpliv na okolje, če potrošnikom ponudijo energetsko učinkovite gospodinjske aparate ali izdelke, ki sami proizvajajo energijo. Eden najnovejših modelov s takšnimi značilnostmi je enota za soproizvodnjo gorivnih celic, ki so jo javnosti sicer prvič predstavili leta 2009.

panasona.jpg

Naprava za soproizvodnjo gorivnih celic

Naprava za soproizvodnjo gorivnih celic proizvaja energijo s pomočjo elektrokemične reakcije med vodikom, pridobljenim iz mestnega plina, in kisikom. Gorivne celice namreč predstavljajo varnejšo alternativo jedrski energiji, ki jo Japonci nameravajo najkasneje v prihodnjih dveh letih prenehati proizvajati. Čeprav tovrstne naprave še niso ravno poceni (dobrih 18.000 evrov brez vladnih subvencij, ki na Japonskem denimo znašajo 11.000 evrov), pa bi se z množično potrošnjo cena lahko krepko znižala.

image_27.jpg

Številne ekološke inovacije

Tehnologija gorivnih celic pa je le del Panasonicove strategije, da uporabi zelene inovacije v vsakem delu svojega poslovanja; od solarnih plošč do energijsko učinkovitih baterij in aparatov, ki jih uporabljamo v domu. Različne okolju prijazne izdelke in zelene tehnologije nameravajo vnesti v ozaveščena gospodinjstva po svetu, o čemer bi dandanes moralo razmišljati več podjetij.