Vedno bolj stremimo k recikliranju in ponovni uporabi materialov, kar lahko opazimo tudi v naših vrtovih. Namesto organskega mulčenja, sestavljenega iz listja, vejic, lesenih ostružkov, lahko posežemo tudi po umetnem, ki se ne razkroji.

Mulčenje iz gume

Gumijasto mulčenje je, kot že ime pove, izdelano iz starih gumijastih pnevmatik. Potrebnih je približno osemdeset gum, da iz njih dobimo dovolj materiala za zapolnitev enega kubičnega metra prostora. Takšno mulčenje uporabljajo predvsem na otroških igriščih, saj zagotavlja mehak pristanek, če otroci padejo.

rubber_mulch1.jpg

Še vedno pa je marsikdo zaskrbljen nad potencialnimi kemikalijami, ki bi iz gume pronicale v zemljo. V eni od študij so ugotovili, da majhne količine cinka iz gume lahko pronicajo v prst, vendar pa naj bi bilo to koristno za alkalno zemljo, ne pa tudi za kisle. Druga nevarnost pa je povezana s koščki žice, ki jih lahko najdemo v prsti in so pravzaprav ostanki starih pnevmatik. Žica lahko zarjavi in predstavlja potencialno nevarnost, zato bi morali tovrstno mulčenje vedno pregledati, preden ga uporabite.

Mulčenje iz stekla

Za oblikovanje krajine lahko posežete tudi po steklenem mulčenju. Le-to daje svetlejšo in bolj naravno podobo vrta, saj reciklirano steklo moderno odseva svetlobo. Reciklirano steklo je okolju prijazno; skrbi, da vsebuje nevarne kemikalije, pa so odveč. Sicer je malo dražje kot drugi dve obliki umetnega mulčenja, čez čas pa lahko spremeni videz.

mulc88h.jpg

Plastično mulčenje

Tretja možnost je mulčenje iz plastike, ki je tudi najcenejše. Vendar pa uporaba plastičnega materiala oziroma plastične folije običajno povzroči, da manj vode pronica v zemljo. Pomembno je, da najdete vam primerno izbiro, ki bo ustrezala vašemu vrtu, rastlinam in proračunu. Če prisegate na naravno, je organsko mulčenje, ki ga naberete v okolici doma, še vedno najprimernejše.