Pospravljanje naredite lažje

Otroci niso le poredni – včasih enostavno niti ne razumejo, kako naj se učinkovito lotijo pospravljanja. Otroški psihologi zato priporočajo, da vsem stvarem določite svoje mesto, prostor shranjevanja pa tudi jasno označite. Uporabljajte predvsem veliko škatel, polic in kljukic. Poleg tega otrokom ne naročite, da pospravijo sobo, temveč jih prosite, da na svoje mesto odnesejo denimo plišaste živali. Priporočljivo je, da z njimi ustvarite ekipo. Vprašajte jih, ali bodo pospravili oblačila ali knjige oziroma večje ali manjše igrače. Če pospravljanje razdelite na manjše naloge, se ga bodo otroci lotili veliko lažje.

Zmanjšajte nered

Danes je na trgu vsak dan tolikšna množica novih izdelkov, da je svoje domovanje težko vzdrževati čim bolj prazno. Hitro nastane nered, tega pa se otroci velikokrat prestrašijo in ga ne znajo razčistiti. Če imate otroke, ne posedujte veliko stvari, odvrzite in podarite pa tudi vse, česar dlje časa ne uporabljate. Otroci bodo veliko lažje pospravljali v sobi, ki ne bo že tako prenapolnjena z različnimi predmeti.

adhd_child121.jpg

Poiščite otroško velikost

Otroke je priporočljivo čim prej navaditi tudi na čiščenje, vendar pa jim seveda ne morete ponuditi običajne metle ali celo krpe. Zato poiščite čistilne izdelke, ki so primerni posebej za otroke, seveda pa jih med čiščenjem tudi vedno nadzorujte. Jasno jim razložite, kako se kaj uporablja; dokler niso dovolj veliki, pa imejte izdelke za čiščenje vseeno raje pod ključem.

Spremenite pospravljanje v zabavo

Čiščenje in pospravljanje spremenite v družinsko zabavo: med delom se pogovarjajte, poslušajte glasbo in pojte. Izmislite si lahko tudi igrico. Namesto otroka lahko denimo pospravlja vlak ali plišasti zmajček. Lahko pa tudi določite poseben družinski dan za čiščenje –  na primer soboto.Pred čiščenjem vsi skupaj pripravite zajtrk, ga pojeste ter se šele nato lotite dela. Po čiščenju otrokom ne dajte posebne nagrade, ki  naj bo kar preživljanje časa z družino. Predvsem pa pazite, da med pospravljanjem vedno ostanete veseli. Otroci bodo namreč opazovali vaše razpoloženje in prevzeli vaš odnos do čiščenja.