Jedrska elektrarna Fukushima je preživela potres, nato pa je njen sistem za napajanje uničil cunami. Ni šlo za drugi Černobil, saj je bila prizadeta elektrarna veliko bolj napredna, poleg tega pa so bile tudi okoliščine; drugačne. Toda ko je v enem od reaktorjev prišlo do eksplozije, so se Japonci vseeno odločili evakuirati okoliško prebivalstvo v krogu 48 kilometrov od vira radioaktivnega sevanja. To je pomenilo začasno izselitev  80.000 ljudi.

Iz zemlje posrkajo radioaktivne snovi

Nato pa so se budistični menihi iz bližnjega templja odločili, da bodo prizadetim prebivalcem razdelili semena sončnic. Sončnice imajo namreč moč čiščenja zemlje, iz katere lahko posrkajo celo radioaktivne snovi. Fukušima tako sedaj ni le regija, ki jo je prizadela jedrska nesreča, temveč tudi regija, v kateri tako med stanovanjskimi bloki kakor tudi na zasebnih vrtovih raste na tisoče sončnic. Rastejo celo okoli jedrske elektrarne.

fukushima_sunflowers3.jpg

Budistični tempelj je razdelil najmanj osem milijonov sončnic in še dvesto tisoč drugih rastlin, med njimi njivsko gorjušico, navadni ščir in petelinov greben. Vse to so rastline, ki naj bi imele po besedah budističnih menihov to lastnost, da vsrkavajo sevanje.

Na pomoč že ob jedrski nesreči v Černobilu

To pa ni prvič, da so prebivalci po nesreči poklicali na pomoč tudi sončnice. Množico teh rastlin so v osemdesetih letih posejali tudi v Černobilu, kjer so iz tal črpale radioaktivni cezij. Prebivalci Fukušime pa jih sadijo tudi okoli svojih zelenjavnih vrtov, v upanju, da bodo zavrle morebitno škodo, ki jo je povzročila nesreča v reaktorju.