Usklajenost

Krajinski elementi, ki jih dodate na svoj vrt, kot so cvetlice, drevesa, izklesan kamen ali vodnjak, naj bodo usklajeni in se med seboj dopolnjujejo. Že če eden od elementov ni v ravnovesju z drugimi, bo videti, kot da z vašim vrtom nekaj ni v redu. Dobro je, če si že prej zamislite glavno temo svojega vrta in v skladu z njo urejate ves vrt.

Tip in kislost prsti

Če poznate kislost (ph) in tip prsti na svojem vrtu, lahko izberete rastline, ki v takšni zemlji še posebno dobro uspevajo. Sajenje rastlin, primernih za vašo prst, vam bo prihranilo kar nekaj časa pa tudi denarja.

Rastline potrebujejo svoj prostor

Nekatere rastline lahko uspevajo skoraj povsod, medtem ko druge potrebujejo več prostora za svoj koreninski sistem. Če je prostor na vrtu omejen, je lahko kaj kmalu videti prenapolnjen. Večina majhnih dreves in grmovnic mora biti posajenih vsaj meter narazen, da imajo dovolj prostora za rast.

landscaping.jpg

Domorodne rastline

Eden najučinkovitejših načinov za lep in skladen videz vrta je, da zanj izbirate domorodne rastline. Pozanimajte se, katere rastline dobro uspevajo v vaših krajih. Tako se vam ni treba boriti z naravo, da bi bila vaša krajina videti čudovita. Če izbirate tujerodne rastline, naj bodo iz krajev, kjer je podnebje podobno kot na območju, kjer živite.

Lesni sekanci

Lesni sekanci so sijajen in poceni način, da je vaš vrt bolj privlačen na pogled. Sekance potresite okrog dreves, grmov in grmovnic. Lesni sekanci ne bodo le skrili blata, ampak bodo tudi odvračali plevel in hkrati pomenili naravni vir hrane za rastline, ko se bodo razgradili.