Vrtnarjenje je aktivnost, s katero se lahko ukvarja praktično vsak – tudi tisti, ki ne vidijo dobro, saj še vedno lahko uživajo v stiku z naravo ter v vonjih in zvokih, ki jih ta ponuja. Le vrt je potrebno oblikovati tako, da se v njem lažje znajdejo.

Dobro označene meje

 

planting_seeds.jpg

Za večjo varnost je mogoče poskrbeti tako, da so vrtne poti jasneje označene, prav tako kakor tudi vse meje in robovi. Grede naj bodo nekoliko dvignjene, saj bodo tako lažje dostopne, med njimi pa se bo tudi lažje premikati. Posamezne grede naj bodo spet jasno razdeljene na zaplate, ki merijo približno 15 krat 15 centimetrov, saj bo tako mogoče saditi po občutku, pa tudi razdalje med rastlinami bodo jasno določene.

Močne barve in vonji

Izbrati je mogoče rastline, ki jih odlikujejo močne barve (denimo rumena in rdeča) in jasne teksture (zelo gladke ali bolj grobe). Tako lahko namreč tudi tisti, ki vidijo slabše, prepoznajo svoj pridelek in v njem uživajo. Izogibati pa se je treba rastlinam s trni in tistim, ki so na dotik lahko strupene. Posebno zelišča so izjemno hvaležna vrsta: po navadi imajo namreč zanimivo teksturo, so zelo dišeča, hkrati pa jih je mogoče tudi pojesti. Predlagamo volnati čišljak, žajbelj in hosto pa tudi meto, okrasni tobak, dišeči grahor, različne klinčke ali zlati šaboj.

 

soil_photo_1024x819.jpg

Na vrt, v katerem bodo uživali slepi ali slabovidni, posadite tudi nekaj drevja, saj veter, ki se ujame v veje in listje, nudi prijetne zvoke šelestenja; privablja pa tudi ptice, ki nas razveseljujejo z žvrgolenjem. Lep okras pa sta še manjši vodnjak ali slap, ki vrt popestrita z žuborenjem vode.