S kisom uničite plevel

Sicer je sezona vrtnarjenja že skoraj mimo, pa vendar si lahko nasvet zapomnite za naslednjo sezono: nadležni plevel lahko odstranite tako, da nanj preprosto polijete kis. Pozabite na drage in strupene kemikalije, saj bo močnejši kuhinjski kis učinkovito pripomogel k bolj zdravemu vrtu.

Osvežitev zraka

Neprijetne vonjave, ki nastajajo v vašem domu, omilite tako, da kis poškropite po prostoru ali pa ga nalijete v širšo posodo in postavite na varno mesto v sobi, kjer ga otroci in živali ne bodo dosegli. Ocetna kislina v kisu bo namreč absorbirala smrad, zato kis uporabite tudi za brisanje prašnih površin.

cleaning_with_vinegar.jpg

Očistite posušen čopič za barvanje

Ste nazadnje, ko ste barvali stene ali pohištvo, pozabili očistiti čopič? Otrdel in sprijet čopič zlahka očistite, če ga potopite v vrel kis. Ponev najprej napolnite z nerazredčenim belim kisom, ki ga na srednjem ognju segrevajte do vretja. Nato v vročo tekočino potopite umazan čopič in ga premikajte po posodi, dokler barva ne bo povsem odstopila.

Podaljšajte življenje rezanemu cvetju

Šopki rezanega cvetja elegantno popestrijo vsak prostor, a kaj, ko običajno zdržijo le nekaj dni. Zato v vazo dolijte dve žlici belega kisa na četrt litra vode – kis bo nekoliko podaljšal življenjsko dobo rezanih cvetlic.

green_flower_and_vase_for_interior_home_design.jpg

Odmaševanje zamašenih odtokov

S kisom pa lahko odmašite tudi zamašen odtok, če ga nalijete vanj skupaj s tremi četrtinami kuhinjske sode, ali odstranite vodni kamen. Zmešajte polovico vode in polovico kisa ter mešanico pustite teči skozi kavni aparat, ali pa čisti kis dodajte v pomivalni stroj, saj bo preprečil nalaganje vodnega kamna.

Čiščenje stekla, plastike, kroma ali talnih oblog

Pol kisa in pol vode lahko uporabite za čiščenje številnih površin in materialov, kot so steklo, plastika, krom ali talne obloge. Po drugi strani pa ga nikakor ne smete nanesti na marmor, granit ali površine iz skrilavca.