Posledica želje po čim boljšem varčevanju z energijo bo še bolj »racionalno« zračenje, nemalokrat pa mnogi stanovalci v strahu pred prevelikim ohlajevanjem prostora sploh ne bodo več zračili. Posledice nezadostnega zračenja so se številnim lastnikom novih zrakotesnih oken pokazale v obliki plesni in povečane vlage, sedaj pa jim preti še zadušitev.

dom264_rekuperator2.jpg

Brez zraka ni življenja

Varčevanje gor ali dol, brez zraka ne diha stavba, še manj človek. In v povsem zatesnjeni stavbi ali sobi ne pride le do povečane količine vlage v zraku, ampak se lahko pojavi tudi presežek plina CO v zraku, kar prinaša stanovalcem najprej težave, kot je glavobol, lahko pa tudi resnejše zaplete. Enostaven in pravi odgovor je ta, da je zračenje nujno potrebno, in to ne glede na vse merilnike porabljene toplote.

V preteklosti smo o rekuperatorjih praktično govorili le pri pasivnih in energetsko zelo varčnih hišah, danes pa je treba o prisilnem prezračevanju z delnim vračanjem toplote govoriti tudi pri drugih objektih, praktično skoraj pri vseh. Zato danes nekaj besed o najbolj enostavnih sistemih rekuperacije. V novogradnjah vgrajujemo centralne sisteme prezračevanja z rekuperatorjem, kar je edino smiselno in tudi optimalno, mogoče pa so tudi rešitve prezračevanja z lokalnimi rekuperatorji, ki so sicer manj učinkovite in v skupni ceni (če bi na tak način prezračevali vsako sobo posebej) tudi dražje, imajo nekoliko slabšo rekuperacijo, še vedno pa so zanimive.

Naravno prezračevanje

Poglejmo najprej, kako lahko stanovanje pravilno naravno prezračujemo. Zunanji zrak je nekoč prodiral v bivalne prostore skozi špranje slabo tesnjenih oken in vrat, količina prezračevanja pa je bila odvisna od razlike med zunanjo in notranjo temperaturo zraka, vendar sama po sebi ni bila zadostna, se je pa takrat vseeno več prezračevalo. Saj poznate tisto: odprti radiatorji in odprta okna ali kot je rekla moja ljuba tašča: »Zakaj bi zapirala okna, če plačam ogrevanje?«

Prostore je priporočljivo zračiti tako, da odpremo okna za krajši čas in po možnosti vzpostavimo prepih. Kratkotrajno zračenje je učinkovito in priporočljivo vsake 3 ure do 10 minut. S tem se prostor ne podhlajuje, toplotne izgube pa so zelo majhne. Če vzpostavimo prepih, se prostor prezrači v eni do petih minutah. S samo odprtim oknom bomo prostor prezračili v 5 do 10 minutah, toplotne izgube so še sprejemljive, vsi preostali načini pa so neučinkoviti (priprto okno, odprto na kip) in toplotno potratni. Vsekakor pa mora biti okno za učinkovito prezračevanje tudi dovolj veliko.

dom264_rekuperator4.jpg

Rekuperator v okvirju okna

Oglejmo si sedaj lokalne sisteme rekuperacije. Zanimiva rešitev je Mikov sistem Mikrovent. Gre za manjši rekuperator, ki je vgrajen v okenski okvir in priključen na električno omrežje. Ima 4 prednastavljive režime prezračevanja, ki omogočajo pretok zraka od 10 do 20 m³ oziroma maksimalnih 30 m³. Že stari pravilnik o prezračevanju prostorov iz leta 2002 je govoril o tem, da je minimalni dotok svežega zraka v prostor za eno osebo 15 m³ na uro, v prostorih, kjer so drugi onesnaževalci zraka, na primer kadilci, pa je nujnih vsaj 40 m³ dotoka svežega zraka na uro. Kar pomeni, da je sistem Mikrovent zanimiv, nikakor pa ni samozadosten in je še vedno potrebno naravno prezračevanje ali več rekuperatorjev. V bistvu gre za rahlo prezračevanje.

Bistveno boljši je Mikrovent 300, ki zagotavlja pretok zraka od 20 do 60 m³ oziroma maksimalnih 80 m³, kar pa je že količina svežega zraka, ki pokriva potrebe. Poraba elektrike je odvisna od stopnje ventilacije, se pa vrti od 6 do 17 W oziroma pri Mikroventu 300 do 26 oziroma 54 W, prav tako pa je od hitrosti pretoka odvisna tudi rekuperacija, ki znaša po podatkih proizvajalca od 87 do 75 odstotkov oziroma pri Mikroventu 300 od 94 do 71 odstotkov.

dom264_rekuperator3.jpg

Brink Advance

Za številne lastnike stanovanj pa so več kot zanimivi tudi lokalni rekuperatorji, med katerimi naj vam predstavimo dva. Zelo dober izdelek je stenski rekuperator, ki je videti kot manjša omara Brink Advance. Namenjen je rekuperaciji zraka v posameznih prostorih, osnovna cena pa je 1400 evrov brez DDV. Z njo lahko zagotavljate dotok svežega zraka do 150 m³, kar je več kot dovolj za eno etažo srednje velikega stanovanja. Ima zelo dobro rekuperacijo (nad 90 odstotkov) in sisteme filtrov zraka. Naprava nadzira tudi vlažnost v prostoru, deluje pa s prednastavitvijo ali samodejno glede na količino CO in vlage v prostoru. V bistvu deluje po enostavnem principu. S pomočjo ventilatorja črpa zrak iz prostora in mu odvzema energijo ter ga odda na prosto po enem kanalu. Skozi drug kanal vstopa spet s pomočjo ventilatorja svež zrak, ki se v rekuperatorju segreje s prej odvzeto energijo in vrne v prostor. Gre za nadstandarden izdelek.

Mitsubishi VL-100U-E

Cenovno zelo privlačen izdelek pa je Mitsubishijev Electric Lossnay VL-100U-E. Gre za napravo, ki je zelo podobna manjši klimatski napravi, njen sistem pa je podoben vsem ostalim. Skozi en kanal odvaja zrak iz prostora, mu v napravi odvzame toploto in jo doda zraku, ki ga s pomočjo ventilatorja vpihuje skozi levi kanal, če gledamo napravo od znotraj. Namenjena je za prezračevanje do 70 m² velikih prostorov, ima pa dve stopnji oziroma hitrosti delovanja. Poraba električne energije je od 23 do 26 W, učinkovitost rekuperacije pa znaša 77 odstotkov. V hitrejšem načinu delovanja je relativno glasna (39 dB), medtem ko je v počasnejšem sistemu nemoteča in tiha (29 dB). In še pretok zraka: od 65 do 105 m³. Kaj v bistvu to pomeni?

Če imate notranji zrak na primer segret na 21 stopinj Celzija, bo temperatura vstopnega zraka pri zunanji temperaturi 4 stopinje okoli 18 stopinj Celzija. Ob vklopu sicer zapiha mrzel zrak, ki pa se relativno hitro ogreje. To je seveda za marsikoga preveč potratno zračenje in je zagotovo bolj smiseln nakup večje in boljše naprave in predvsem centralna rekuperacija, zagotovo pa je ta rekuperator tisočkrat boljši kot pa le vedno zaprta okna. Je enostaven za montažo, nima nobene avtomatike, sekvence vklopov zračenja pa lahko rešite tudi s preprosto časovno električno uro. In še cena: za izdelek, ki je vreden svojega denarja, boste odšteli 400 evrov z davkom vred. Predvsem pa boste za sprejemljiv denar dobili več kot dovolj svežega zraka, količino in vklope pa lahko nastavite s pomočjo, kot sem že omenil, enostavne električne časovne ure.

Ne pozabite na prezračevanje

Najboljši so seveda centralni sistemi prezračevanja (o njih več kdaj drugič), najslabše od najslabšega pa je, če prostorov ne prezračujete. Tako kot se je zgodilo naši bralki, ki nas je s svojo izkušnjo spodbudila k pripravi tega prispevka. V starejšem stanovanju so tik pred rojstvom otroka, ki se je rodil pozno jeseni, zamenjali okna. Pozimi zaradi strahu, da bi se dojenček prehladil, niso zračili, vlaga v stanovanju je bila enormno visoka, posledica pa so bile plesen po vseh zidovih in mokra stekla. In v takem stanovanju bivanje zagotovo ni zdravo, to pa velja za vsa stanovanja, ki jih premalo zračimo.

Zrak enostavno potrebujejo stene in še posebno tudi vi, ob dovolj učinkovitem prezračevanju z rekuperacijo pa bo tudi poraba toplote bistveno manjša. Morda še to: bistvo prezračevanja je zamenjava zraka, ne pa ohlajevanje sten. S pravilnim prezračevanjem boste dosegli celo to, da bo v vašem stanovanju ob manjši porabi energije bolj toplo. In vam predvsem bolj prijetno.