Ob tem predstavlja tudi najvidnejše dosežke reje živali in vzgoje rastlin. Za pokušnjo bodo ponudili stotere okuse zdrave hrane, pijač in najplemenitejših vin, ki so bili nagrajeni na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma Agra. Brezplačno bodo na voljo številni dobri nasveti strokovnjakov. Kar bodo obiskovalci videli, okusili in preizkusili, bodo lahko kupili pod ugodnimi pogoji. Ob vsem tem pa bodo z družino in prijatelji doživeli nepozaben dan na različnih poučnih, tekmovalnih in zabavnih prireditvah.

Več kot 1700 razstavljavcev iz 27 držav

Na več kot 67.000 kvadratnih metrov se bo predstavilo 1710 razstavljavcev iz 27 držav. Država gostja je tokrat Poljska. Ob njej se predstavljajo še Brazilija, Češka, Vojvodina, Moldavija in Kosovo. Sejem sooblikujejo pomembni domači proizvajalci ter krovne slovenske vladne in strokovne institucije s področij kmetijstva, prehrane, gospodarstva in izobraževanja.

agra1.jpg

Na posebni razstavi so predstavljene slovenske avtohtone pasme domačih živali in v vzorčnih nasadih avtohtone, domače in udomačene slovenske kmetijske rastline. Veliko pozornosti bodo deležne strokovne razstave govedi, konj, prašičev, drobnice, čebelarstva, malih živali, kraških ovčarjev in rib. Tu so še razstava Doživimo podeželje, razstava rastlinske proizvodnje in predstavitev dreves, grmovnic in vrst lesa iz slovenskih gozdov z novo sejemsko učno gozdno potjo, ki začenja rasti v čast mednarodnega leta gozdov. Sejem bo spremljalo več kot 50 strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz v organizaciji vladnih, zborničnih, stanovskih in strokovnih institucij.

Poučno, slastno in zabavno dogajanje

Sejemsko dogajanje bodo popestrile tematske tržnice, na katerih si bodo lahko obiskovalci ogledali, poskusili in kupili najpristnejše izdelke s podeželja: Tržnica medu in izdelkov iz medu, tržnica Dobrote slovenskih kmetij, tržnica Podeželje na sejmu in tržnica Od Pohorja do Bohorja.

V Vinskem hramu bodo ves čas sejma v pokušnjo nagrajena vina z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona. Organizirane bodo vodene pokušnje šampionskih in drugih nagrajenih vin. Obiskovalci bodo lahko letos prvič poskusili tudi vina iz ekološko pridelanega grozdja. Vinska kraljica Slovenije 2011 Simona Žugelj vabi mlade na pokušnje in pametno druženje z vinom.

agra2.jpg

Priredili bodo tudi 13. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje obiskovalcev sejma v presekovanju debla s sekiro in v hitrem rezu z lastno motorno žago, tekmovanje v plesanju polke, v vlečenju vrvi, tekmovanje Martin Krpan za naziv najmočnejšega Slovenca, nogometno tekmo med vinarskimi in estradnimi zvezdami, revijo oblačil iz slovenske ovčje volne, glasbeno-zabavno prireditev V objemu podeželja od Pohorja do Bohorja, nagradno akcijo Najtežja in najzanimivejša buča, zaključek akcije S kmetije za vas, srečanje podeželske mladine s tekmovanjem v spretnostnih igrah, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, nagradno igro Dvigni kozarec in zmagaj – s traktorjem Fendt, nagradno tekmovanje Pihajte s STI(H)LOM! in še mnoga druga.

Ves čas sejma bo Agroland vabil s popoldanskim zabavnim programom za otroke in z večernim programom z glasbenimi zvezdami. Skozi sejemske razstave goveje živine, po prašičerejski razstavi in po sejemski učni gozdni poti bodo obiskovalce sejma vodili strokovnjaki. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo na svojem razstavnem prostoru otroške delavnice na temo gozda in varovanja okolja. Izjemno bogat je tudi zabavni park za najmlajše in najmlajše po srcu.

Dan Pomurja

Vsi, ki želijo poleg vsega, kar ponuja sejem, podrobneje spoznati Pomurje, so še posebno vabljeni na Dan Pomurja, ki bo v soboto, 20. avgusta. S predstavitvami in dogajanjem bo dal poudarek regiji, kjer je sejem Agra doma, kot območju lepe, neokrnjene narave, polj zdravih pridelkov, gričev z vinogradi in z gozdovi. Vse to ponuja številne možnosti za rekreacijo v neokrnjenem okolju in uživanje v kulinaričnih in vinskih presežkih turističnih kmetij in vinskih kleti, ki jih bodo ponudili: Krajinski park Goričko, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, TIC Moravske Toplice, Občina Gornja Radgona, Biotehniška šola Rakičan in drugi. Na stojnici Diši po Prekmurju Turistične kmetije Kaučič in v domači gostilni bodo postregli domače dobrote iz pokrajine ob Muri.

agra.jpg

Dobro razpoloženje bodo kronala vina Radgonskih goric in kleti Kapela, izdelki Pomurskih mlekarn, Medičarstva Celec in še mnogih drugih. Obiskovalci bodo pri blagajnah prejeli Potokaz skozi Dan Pomurja. Na njem bo naveden program predstavitev in dogodkov. Tisti, ki bodo uživali in se evidentirali na vseh predstavitvenih točkah, bodo lahko sodelovali v nagradnem žrebanju za zanimive nagrade, ki jih bodo prispevali ponudniki zdraviliškega turizma, turističnih kmetij, regionalnih živil in vin. Odličnost okusov in dobro razpoloženje pa bo ob 14. uri na prireditvenem sejemskem prostoru kronal kulturni dogodek s srečanjem folklornih in glasbenih skupin.