Bodite ustvarjalni in najdite prostor za koš s plastičnimi odpadki, papirjem in organskimi odpadki. Koši za odpadke so lahko tudi zelo majhni, saj jih boste morali redno prazniti; organske odpadke pa odvrzite zavite v papir, saj tako ne bodo razvili neprijetnega vonja. Koše lahko tudi sami poslikate.

Vsakič, ko morate zamenjati katero od kuhinjskih naprav, kupite energijsko varčen model. Kuhinja je namreč kriva za velik del vaših stroškov za elektriko, zato od sedaj naprej vedno in povsod preverite energijsko nalepko. Pa tudi velikost aparatov naj bo prilagojena vašim potrebam.

Manjša poraba vode in pametno zračenje

1304624531_photo_09.jpg

Prizadevajte si porabiti čim manj vode. Posode nikar ne pomivajte tako, da voda ves čas teče, ampak natočite vodo v kuhinjsko korito ter ji dodajte detergent. Strokovnjaki pa trdijo, da je najvarčneje pomivati posodo z energijsko varčnim pomivalnim strojem. Kuhinjo načrtujte tako, da ima čim več naravne svetlobe, saj boste prihranili pri stroških za razsvetljavo. Po vsakem kuhanju prostor dobro prezračite tako, da za nekaj minut na stečaj odprete okna in ne tako, da so okna ves čas priprta.

Okensko polico zapolnite z okrasnimi lončki, v katerih lahko gojite zdrava in dišeča zelišča. Bazilika, melisa in peteršilj v majhnem "vrtu" odlično uspevajo, prihranili pa boste za začimbnice in zelišča, ki bi jih sicer morali kupiti v trgovini. Pa tudi sicer kupujte hrano, ki je lokalno pridelana. Poiščite lokalne kmetovalce, v prodajalni pa zavitke, ki niso prepotovali več tisoč kilometrov.

Proč z odvečno embalažo

green_kitchen_fresh_food_e1305452471148.jpg

Štedilnik, hladilnik, pečico in pomivalni stroj redno čistite. Umazane naprave za normalno delovanje dejansko porabijo več energije. Ko majhnih gospodinjskih aparatov ne uporabljate, jih vedno izključite iz elektrike.

Ne uporabljajte papirnatih krožnikov in plastičnih kozarcev, prav tako pa se izogibajte hrani s preveč embalaže. Raje jo denimo kupite na tržnici. Uporabljajte naravna čistila in detergente, ki jih lahko povsem poceni tudi sami zmešate iz vode, belega kisa in sode bikarbone. Prostor namesto z umetnimi dišavami odišavite z rezinami limone in prgišči klinčkov.