Parlament Evropske unije bo predvidoma septembra predal v posvet osnutek uredbe, ki želi doseči, da bi z evropskega trga umaknili vse najmočnejše sesalnike, ki so veliki porabniki energije. Priljubljena izbira kupcev so sesalniki, ki premorejo dva tisoč vatov, nova pravila pa naj bi moč njihovih motorjev omejila na samo devetsto vatov. Proizvajalci sesalcev so že izrazili dvom, da je mogoče izdelati takšen sesalnik, ne da bi se zmanjšala sposobnost vsesavanja.

S prihrankom energije oskrba dveh milijonov domov

Toda Evropska unija verjame, da lahko s takšno uredbo prihrani tolikšno količino elektrike, ki bi lahko oskrbovala kar dva milijona domov. Poročilo njenih  strokovnjakov pa navaja, da se je moč sesalnikov nenehno povečevala že od šestdesetih let prejšnjega stoletja, čeprav njihovo delovanje ni bilo vedno sorazmerno učinkovitejše.

vaccum.jpg

Osnutek uredbe med drugim zahteva, da novi sesalniki ne porabijo več kot 62 kilovatnih ur elektrike na leto. Do te številke so prišli s predvidevanjem, da gospodinjstva uporabljajo sesalnik 40 ur na leto. Omejitev bi bilo treba začeti upoštevati dve leti po sprejetju uredbe.

Večja učinkovitost z manjšo porabo

Evropska unija upa, da se bo nova tehnologija razvijala v smeri, ki bo omogočila čim večjo učinkovitost naprav s čim manjšo porabo energije. Z uredbo pa soglašajo tudi ekologi, saj menijo, da so naši domovi vse bolj polni naprav, ki porabljajo čedalje več energije. Tudi nekateri proizvajalci pritrjujejo, da takšna uredba spodbuja večjo inovativnost. Eno izmed podjetij denimo zagotavlja, da je njihov novi motor mnogo šibkejši, čeprav je sesalnik kar za 194 odstotkov učinkovitejši od svojega predhodnika.