Pred sesanjem se najprej sprehodite po stanovanju in s tal umaknite vso pohištvo, ki bi vam bilo sicer med delom v napoto, razčistite pa tudi nered. Tako boste imeli prosto pot, predvsem pa vam tega ne bo treba početi sredi opravila, medtem ko bo sesalnik brezdelno porabljal energijo.

Redno menjajte vrečko

Če imate sesalnik z vrečko za prah, jo redno menjajte, prav tako pa kupujte samo tiste, ki se ujemajo z vašo napravo. Sesalnik s polno vrečko porabi za delovanje veliko več energije, poleg tega pa še sesa slabše. Zaradi tega redno čistite in menjajte tudi filtre. Če nameravate kupiti nov sesalnik, se raje odločite za takega brez vrečke, ki ne izgubi sesalne moči, poleg tega pa boste privarčevali tudi pri nakupu nadomestnih vrečk.

Če se cev sesalnika ne prilega več popolnoma odprtini, ne bo deloval tako, kot bi moral. Takšen sesalnik takoj oddajte v popravilo, saj boste tako prihranili veliko več denarja, kot pa če bi ga uporabljali rahlo pokvarjenega. Ker ne boste mogli čistiti dovolj dobro, boste morali to početi počasneje in bolj temeljito, to pa boste sčasoma pazili tudi pri večjih stroških za elektriko.

clean_home.jpg

Ko kupujete novega, naj bo varčen

Gladke površine, kot so parket, laminat ali ploščice, lahko kdaj, namesto da bi jih posesali, tudi samo pometete in obrišete z vlažno krpo. To je veliko ceneje; tla pa lahko tudi tako dovolj dobro očistite, če le ne gre za bolj problematično umazanijo, kot so živalske dlake ali skupki prahu.

Ko kupujete nov sesalnik, se odločite za varčni model z energijsko nalepko. Nova generacija energijsko manj požrešnih sesalnikov je prav tako učinkovita kot običajna, vendar porabijo manj energije, ker imajo šibkejši motor. Evropska unija je začela spodbujati proizvajalce sesalcev, da vse svoje moči usmerijo v razvoj sesalnikov z manjšo močjo, ki sesajo prav tako učinkovito kot močnejši. Več o tem si preberite tukaj.