Kako lahko preprečite nezaželene vonjave in poskrbite, da bo vaša hiša dišala lepo in vabeče?

Kaj tako smrdi?

Za neprijetne vonjave obstaja veliko verjetnih vzrokov. Če imate otroke, sta to verjetno kakec ali bruhanje. Podobno je z domačimi ljubljenčki. Tudi hrana je lahko izvir mnogih vonjav, tako prijetnih kot neprijetnih. Veliko vzrokov je povezanih s snažnostjo. Na splošno neprijetne vonjave povzročajo bakterije. Največ jih je v kuhinji in kopalnici, saj se bakterije skrivajo predvsem tam, kjer so hrana in odpadki.

Kako se ubranimo neprijetnih vonjav?

Če hočete, da bo v vašem domu dišalo, vam ni treba živeti v sterilnem okolju. Tudi v čistih hišah občasno zaudarja. Ključ je v tem, da najdete izvor neprijetnih vonjav in se ga znebite. Če ga boste samo poskušali prekriti z dišavami, boste na koncu dobili čudno mešanico vonjev. Kot da bi na primer pekli ribe in potem kuhinjo popršili še z osvežilcem. Na koncu bo ostala mešanica vonja po ribah in rožah, kar ni nič bolje od golega vonja po ribah.

aroma_therapy1.jpg

Omislite si manjši koš za smeti

Če boste imeli manjši koš za smeti, boste morali vrečko večkrat menjati. Pomislite namreč, kaj vse mečete vanj. Smeti se nabirajo na sobni temperaturi in dlje ko stojijo, bolj smrdi.

Preprečite smrad, še preden sploh nastane. Ko se vam v kuhinji kaj polije, tekočino takoj pobrišite s krpo. Vsak večer obrišite školjko. Odpadke za kompost redno odnašajte, sploh zvečer, da se ne bo nabiral smrad čez noč.

Ko pečete ribe ali cvrete, uporabljajte ventilator. Redno čistite pečico. Če zaduhate pečico že med ogrevanjem, še preden vanjo sploh položite hrano, je čas, da jo očistite. Če sumite, da se vam bo med pečenjem kaj polilo, poskusite to ujeti v ponev ali pa polito pobrišite, takoj ko končate s pečenjem. Če polite omake in hrane s pečice ne boste obrisali sproti, jo boste morali duhati vsakič, dokler je ne boste končno očistili. Pečico naj bi sicer čistili trikrat ali štirikrat na leto, odvisno tudi od tega, kako pogosto jo uporabljate.

Naj v vašem domu zadiši po…

Ko pomislite na to, kako si želite, da bi v vašem domu dišalo, se spomnite na toplino in prijaznost? Morda vam je všeč vonj po pečenih piškotih, vanilji in cimetu. Ali pa vonj po cvetlicah in pomladi.

photo1_4.jpg

Na voljo je veliko izdelkov, ki lahko zadostijo skoraj vsem okusom. Poskusite najti takšnega, ki diši naravno in ni preveč vsiljiv. Dišeče svečke dobite v raznoraznih oblikah, velikostih in vonjih. Dom lahko odišavite tudi s pomočjo eteričnih olj ali pa olupkov pomaranče, limone in drugih citrusov, ki jih daste v skodelice in razpostavite po stanovanju.

Tudi sami lahko ustvarite svojo mešanico dišav. V rahlo vrelo vodo dodajte cimet in druge začimbe, na primer klinčke, ali pa malo jabolčnega soka in v vašem domu bo lepo dišalo po pečenih piškotih.