Stalen nadzor nad prižganimi svečami

Zagotovo daleč najpomembnejše je, da prižganih sveč nikoli ne puščate goreti brez nadzora, ampak ste vedno v istem prostoru, kjer jih lahko vidite. Tudi če ste drugače doma, ni varno puščati sveč prižganih, če niste ves čas zraven. Požar se namreč lahko razširi in uide izpod nadzora izredno hitro, saj je običajno v prostoru kar nekaj hitro gorljivih materialov, kot so tkanine in les. Zato sveče vedno upihnite, ko zapuščate sobo − tudi, če je to le za nekaj minut.

svece_varnost.jpg

Vnetljivi materiali

Dekoracij s svečami ne postavljajte v bližino hitro vnetljivih materialov. Postavite jih raje stran od sobnih rastlin in tkanin, kot so zavese, blazine ter na primer sedežna garnitura, saj lahko že majhna iskrica povzroči škodo. Sveče raje postavite tja, kjer ni tkanin ali lesenih izdelkov, denimo nad opečnatim ali kamnitim kaminom oziroma na drugo stabilno podlago. Za podlago lahko izberete tudi večji kovinski pladenj.

Otroci in hišni ljubljenčki

Otroci in štirinožni kosmatinci so znani po tem, da radi hitro tekajo naokoli in se tudi kdaj zaletijo v pohištvo in predmete. Tudi če se morda izogibajo sveč, pa lahko nad gorečo svečo prevrnejo kakšno drugo stvar, ki nanjo pade in se vname. Zaradi tega bodite vedno previdni in sveče postavite na otrokom in živalim nedosegljivo mesto ali pa jih ne prižigajte, kadar so v bližini.

svece.jpg

Drugi varnostni ukrepi

Pazite, da sveče ne gorijo s previsokim ognjem in da jih po nesreči ne prevrnete. Če postane plamen sveče previsok ali neprestano utripa, preverite in poiščite morebiten prepih, ki premika plamen. Preverite tudi stopljeni vosek, saj ne sme vsebovati nobenih smeti,  vžigalic ali drugih vnetljivih stvari. Prižganih sveč prav tako nikoli ne premikajte po sobi ali v drugo sobo, da se ne opečete.