Kuhajte sami

Kuhanje doma je zabavno, poleg tega pa tudi cenejše, kot če jeste v restavracijah. Pripravljanje jedi je priložnost, da preživite nekaj časa z domačimi, lahko pa tudi v miru uživate pred televizorjem – kar vam bolj ustreza. Sami izberete sestavine in imate nadzor, kako zdrave, čiste in sveže so. Ni se vam treba voziti do restavracije, poleg tega pa gre manj hrane med odpadke, saj si lahko pripravite poljubno velike obroke, če vam kaj ostane, pa spravite v hladilnik.

Jejte manj mesa

Z zmanjšanjem količine mesa ne boste pomagali le sebi, ampak tudi okolju. Če bi se ljudje po vsem svetu prenehali voziti z avtomobili in terenci, leteti z letali, če bi se ustavili tovornjaki in trajekti in vsa transportna sredstva, bi vse to imelo manj učinka, kot pa če bi preprosto nehali jesti govedino.

Po ugotovitvah Združenih narodov živinoreja povzroča 18 odstotkov toplogrednih plinov. Najprej je treba izsekati gozd in počistiti območje, potem na tem prostoru vzgojiti krmo, po navadi s pomočjo fosilnih goriv, velik delež toplogrednih plinov pa prispeva tudi kravje riganje. Tu so še gnojila in pesticidi za pridelavo krme, antibiotiki, hormoni ter velike količine gnoja.

calf.jpg

Veliko ljudi pri čisto vsakem obroku je meso. Če bi vsak Američan pojedel samo en hamburger manj na dan (to seveda velja tudi za Slovence – zakaj ne bi kdaj zamenjali klobase s paradižnikovo juho, zelo je dobra), bi bilo to enako, kot če bi s ceste vzeli pol milijona avtomobilov. Pa še dlje bi živeli.

Če že jeste meso, vsaj kupujte meso živali, ko so bile vzgojene etično in v prosti reji. Takšno meso je tudi manj škodljivo, ker vsebuje manj hormonov za rast in drugih škodljivih snovi.

Jejte sezonsko, ''pravo'' hrano

Če bi vaša babica videla tisto, kar jeste, in ne bi vedela, da je to hrana, je precej verjetno, da je to nekaj predelanega. Vso predelavo, ki jo hrana potrebuje, lahko opravite doma s kuhanjem. Manj ko je hrana obdelana, več hranilnih snovi ima, pa še manj energije gre za proizvodnjo, pakiranje in prevoz do trgovine.

Če jeste sezonsko zelenjavo, sploh če je z domačega vrta ali od bližnjega kmeta, jo jeste bolj svežo, saj je manj časa potovala in bila uskladiščena. Tako porabite manj naravnih virov, taka hrana pa je tudi bolj okusna in zdrava.

vegetable_basket_w_fruit.jpg

Če imate možnost, si omislite svoj vrt. Tako preživite čas na prostem in v stiku z naravo, imate popoln nadzor nad tem, kako je hrana pridelana, pa še ponosni ste, ko vam uspe nekaj vzgojiti z delom lastnih rok. Vrt lahko tudi lepo uredite, da bo okras vašega doma, ki bo ponujal zavetje ptičkom, metuljem, čebelam… Že na majhnem prostoru lahko pridelate veliko zelenjave. Videli boste, da je paradižnik z domačega vrta po okusu popolnoma drugačen kot tisti iz trgovine. Če si sami ne morete privoščiti vrta, lahko kupujete neposredno od kmeta, ki mu zaupate.

Naučite se uskladiščiti hrano

Tako lahko zelenjavo z vrta, ki ste jo s trudom predelali, spravite za več mesecev. Sončnična semena, jabolka in slive lahko posušite, kumarice vložite, naredite pa lahko tudi različne vrste marmelade ali omake. Zelenjavo in sadje so vlagale že naše babice. Hrano lahko tudi zamrznete. Nekaj nasvetov za lažje zamrzovanje nasekljanih zelišč si lahko preberete tukaj.

dscn0773.jpg

Ostanke zelenjave in druge hrane dodajte na kompost. Zakaj bi vse hranilne snovi zavrgli z metanjem med navadne odpadke, ki končajo na smetišču? Naj raje iz njih nastane kompost, ki ga boste lahko uporabili za gnojenje vrta, cvetlic in lončnic. Kompost je zastonj in tudi hrana, pridelana s kompostom, je bolj zdrava od tiste, pri kateri ste uporabili umetna gnojila.

Še nekaj nasvetov

Kupujte ekološko pridelano hrano, tako zelenjavo in sadje kot tudi drugo hrano, na primer jajca iz proste reje, pri tem pa bodite pozorni na oznake na embalaži. V trgovini kupujte na zalogo, saj tako porabite manj embalaže. Imejte svojo vrečko, na primer platneno, ki jo imate vedno s sabo, tako da vam ni treba kupovati plastičnih vrečk. Namesto da kupujete ustekleničeno vodo, si raje omislite filter za pipo. Lahko si kupite lepo stekleničko, ki jo boste nosili s sabo in boste lahko vanjo kjer koli natočili vodo, če boste žejni. Plastične posode za shranjevanje nadomestite s steklenimi. Tudi čistila naj bodo okolju prijazna.