Poskrbite za izolacijo

Dobra izolacija poskrbi, da toplota ne uhaja iz notranjih prostorov. Na podstrešju bi bilo dobro dodati novo plast izolacije.

Preverite ogrevalni sistem

Ogrevalni sistem naj vam vsake toliko časa pregleda strokovnjak. Če boste poskrbeli za redno čiščenje in menjavo filtrov, bo vaša peč še naprej dobro delala. Nastavljiv termostat je boljša izbira kot navaden. Občasno lahko na radiatorju malo odvijete ventile, da spustite ven zrak in jih zaprite, ko se pojavi voda.

brick_chimney_flue_in_the_roof_in_winter_metallocherepichnoy_1235738655_40.jpg

Tudi dimnik je treba občasno počistiti, da lahko normalno deluje, za kar bo poskrbel dimnikar. Drva za ogrevanje ali za kamin naj bodo spravljena na suhem mestu.

Okna naj dobro tesnijo

Preverite, v kakšnem stanju so tesnila na oknih in vratih in ali jih je treba zamenjati. Zatesnite tudi razpoke na steni okoli pip in električne napeljave.

weather_stripping.jpg

Če je kak strešnik poškodovan, lahko pozimi povzroči pravo razdejanje. Zato je nujno pregledati tudi streho. Če so strešniki poškodovani ali pa celo manjkajo, jih zamenjajte.

Žlebovi, pipe in rastline

V času, ko se tali sneg, lahko zamašeni žlebovi povzročijo prave poplave. Raje jih očistite.

istock_000002462693small.jpg

Pripravite lopate za kidanje snega in drugo opremo, če jo imate. Ker je ogrevalni sistem pozimi bolj obremenjen, je varneje, če je v bližini peči ali kotla detektor ogljikovega monoksida in dima.

Pazite, da pipe ne zamrznejo, če vas na primer nekaj dni ne bo doma, tako da ne izklopite popolnoma ogrevanja.

Rešite občutljive lončnice pred mrazom, če so zunaj, jih prenesite v toplejše prostore. Drevesa obrežite. O zaščiti dreves pred zimo si lahko več preberete tukaj.