Slabo sesanje

Če vaš sesalnik slabo dela oziroma ima manjšo moč sesanja, poskušajte najprej izprazniti in očistiti prostor, v katerem je nameščena vrečka za zbiranje prahu. Vrečko, polno umazanije, nadomestite z novo; če pa je po zamenjavi moč sesanja še vedno šibka, preverite, ali je morda zamašena sesalna cev.

Cev preprosto izklopite iz sesalnika, jo raztegnite in skoznjo spustite kovanec. Če kovanec na drugi strani ne pride ven, je cev zagotovo zamašena in jo morate očistiti. Vzemite daljšo in ožjo metlico ali krpo na palici, s katero potisnete umazanijo iz cevi, ali pa cev povsem zravnajte, jo priključite na eni strani in z vakuumom posesajte nabrane kose prahu.

zamasena_cev_sesalnika.JPG

Vrtljiva krtača se ne obrača

Preverite vrtljivo krtačo in z nje odstranite vse nabrane kose las, ki morda otežujejo delovanje naprave. Umazanijo prestrizite s škarjami in jo odstranite. Če vrtljiva krtača še vedno ne deluje, je mogoče poškodovan trak, ovit okoli nje. Trak lahko preprosto zamenjate, za natančna navodila pa preverite napotke proizvajalca vašega sesalnika, v katerih je natančneje razložen potek zamenjave za vaš model.

Sesalnik ne dela

Če sesalnik sploh ne dela, najprej preizkusite delovanje toplotne zaščite, ki opravlja funkcijo ohlajanja motorja pred pregrevanjem. Možno je, da se je avtomatično izključila – to se sicer zgodi takrat, ko se umazanija ujame v odprtino na začetku vrečke in jo zablokira. Funkcijo ponastavite tako, da aparat  izključite iz vtičnice, odstranite ovire, nabrane pri odprtini vrečke, in počakate okoli trideset minut, da se toplotna zaščita ohladi. Pri nekaterih modelih pa boste morali pritisniti na poseben gumb za ponastavitev.

sesalnik.JPG

Druga uporabna navodila

Da bo vaš vakuumski sesalnik kar najbolj deloval, ne pozabite redno menjavati vrečke, v kateri se prah nabira. Vrečko zamenjajte, ko je stara polna do približno treh četrtin. Prav tako pravočasno zamenjajte filtre naprave in ohranjajte krtače čiste, saj se na njih ne smejo nabirati lasje in druga umazanija. Kabel povlecite iz vtičnice nežno, previdno pa ga pospravite tudi nazaj v ohišje.