Na prho namestite varčevalno glavo

Z varčevalno, nizkopretočno glavo lahko pri prhanju porabite tudi do polovico manj vode, pritisk curka pa je vseeno močan. Na pipe pa lahko namestite kapljični nastavek, ki razprši curek vode. Takšne glave niso drage, poleg tega jih ni težko namestiti. Izbirate lahko med veliko modeli; nekateri vam na primer omogočajo poljubno izbiro toka vode, namestite pa lahko tudi zaporo za prho, s katero lahko preprosto prekinete curek vode, ko si na primer šamponirate lase.

_9970168.jpg

Zaprite vodo, medtem ko si umivate zobe

Ne pustite, da bi dragocena tekočina – za katero verjetno plačujete precej evrov – nesmiselno odtekla v odtok. Preprosto zaprite pipo, medtem ko si ščetkate zobe, to vam zares ne bo vzelo veliko časa. Povprečno se v eni minuti nesmiselno izgubi skoraj osem litrov vode, če pipe ne zaprete. S tem preprostim ukrepom lahko prihranite kar 30 litrov vode na dan – in to na osebo.

water_plants_tip_lg.jpg

Vrt zalivajte zjutraj

Z jutranjim zalivanjem boste prihranili vodo, pa še rastline vam bodo hvaležne. Zjutraj je zrak hladnejši kot čez dan, zato se manj vode izgubi z izhlapevanjem. Zvečer pa obstaja večje tveganje za razvoj gliv in bakterijskih bolezni.

Prepustite umivanje avtomobila profesionalcem

Avtopralnice vodo uporabljajo učinkoviteje. Za čiščenje enega avtomobila povprečno porabijo 170 litrov vode. Poleg tega odpadna voda v avtopralnici odteče v kanalizacijo in ne po vaši dovozni poti ali v naravo.

bbbb.jpg

Zamenjajte ali popravite pipe, ki puščajo

Zaradi ene pipe, ki pušča, izgubite enajst litrov vode na dan. Vsekakor je bolje, da se dogovorite z vodovodarjem, ki jih bo popravil, zatesnil ali po potrebi zamenjal, lahko pa seveda to storite tudi sami, če znate. Vsaka kaplja namreč šteje.