Electroluxov Oblikovalski laboratorij je vsakoletni oblikovalski natečaj, ki študente in nedavne diplomante industrijskega oblikovanja z vsega sveta vabi k tekmovanju za šestmesečno plačano pripravništvo in denarno nagrado. Predložiti morajo ideje, s katerimi razvijajo izkušnjo zaznavanja gospodinjskih aparatov. Tokrat bo žirija posebno pozorna na estetske lastnosti koncepta in način uporabe tekstur ter površinskih materialov.

Navodila: oblikovalska izkušnja

Kot je predstavljeno v Electroluxovi restavraciji »Cube«, se svet profesionalnega kuhanja vrti okrog izkušenj. Ne gre za doseganje popolne notranje temperature zrezka zavoljo znanosti in zmožnosti. Gre za oblikovanje najboljše možne izkušnje za goste. Ustvarjalna sila, ki se skriva za izkušnjo, je združitev intuitivnih in inovativnih naprav z ustvarjalnostjo kuharja in skrbno izbranimi visokokakovostnimi sestavinami.

Navodila Electroluxovega Oblikovalskega laboratorija 2012 izzivajo študente oblikovanja, naj poiščejo navdih pri strokovnih izkušenih ustvarjalcih (kuharji, arhitekti, notranji oblikovalci, oblikovalci v hotelih itd.) in oblikujejo gospodinjske aparate, ki bodo zagotavljali polnejšo izkušnjo zaznavanja, morda s pomočjo najsodobnejše tehnologije, lahko pa z domiselno mešanico tekstur in površin.

electrolux_design_lab_2012_theme_01.jpg

Ideje morajo odražati Electroluxovo dediščino

Udeleženci morajo prav tako upoštevati Electroluxovo dediščino. Prijavljena dela morajo odražati vrednote skandinavskega dizajna, ki poudarja razumevanje okolja in obljublja intuitivno preprosto uporabo ter estetsko privlačnost. "Verjamem, da oblikovanje danes v veliki meri podcenjuje pomembnost našega zaznavanja. Preveč poudarja vizualno stran. Kaj pa, če bi v dizajn vključili druga čutila? Bi lahko vonjali, kdo nas kliče? Ali občutili, kaj je na televiziji?" se sprašuje Henrik Otto, višji podpredsednik globalnega oblikovanja pri Electroluxu.

Jesenski finale v Evropi

Vsak od osmih finalistov natečaja bo povabljen k sodelovanju na zaključni prireditvi jeseni letos v enem od evropskih mest, ki bo objavljeno kasneje, kjer bodo svoje individualne koncepte predstavili žiriji, sestavljeni iz strokovnih oblikovalcev. Ti bodo prijavljena dela obravnavali glede na intuitivno oblikovanje, inovativnost, estetsko kakovost in potrošnikov vpogled, dobitnik prve nagrade pa bo deležen šestmesečne plačane prakse v Electroluxovem globalnem oblikovalskem centru, poleg tga bo prejel nagrado 5.000 evrov. Druga nagrada bo znašala 3.000 evrov, tretja pa 2.000 evrov.

Rok oddaje je 1. junij 2012 do 23:59 po srednjeevropskem času prek Electroluxove spletne strani Oblikovalskega laboratorija: www.electrolux.com/designlab.