Kljub temu, da je stanovanje, ki si ga ogledujete, na videz kot nalašč za vas, ne sodite o njegovi primernosti le po videzu – pomembne težave se namreč lahko skrivajo pod vidnim površjem. V mislih imejte, da bo izbrana hiša služila pomembni vlogi, zato se ponudniku ne bojte zastaviti tudi bolj poglobljenih vprašanj.

Strukturna neoporečnost

Preden se dokončno odločite, da boste kupili nov dom, je nepremičnino vedno pametno natančno in dosledno pregledati. Najprej se osredotočite na strukturno celovitost: iščite velike razpoke v steni in opeki, vlažna mesta, temne lise na tapetah in morebitno gnitje lesa ter bodite pozorni na zatohel vonj. Če si ogledujete hišo, preverite stanje strehe in poiščite deformirane strešnike. Vsi ti znaki so namreč običajno znanilci večjega problema.

gnitje_lesa.JPG

Preglejte tudi zgodovino objekta, ki si ga ogledujete. Če je zgrajen na potresnem območju ali pa v kraju, ki je bil že v preteklosti nagnjen k poplavam, se  nakupu raje izognite. Pozanimajte se še o prostih parkirnih mestih, saj boste želeli, da lahko tudi vaši gostje parkirajo pred objektom. Če nepremičnini pripada parkirno mesto v garaži, si garažo oglejte in preverite tako njeno velikost kot varnost garažnih vrat.

Postavitev prostorov

Ko se odpravite na ogled, s seboj vzemite merilni trak, da boste lahko izmerili velikost posameznih prostorov. Izmerite lahko še, če vaše pohištvo ustreza dimenzijam prostorov. Sedežne garniture, postelje, omare in jedilne mize so dražji kosi pohištva, ki ga boste najverjetneje v novo stanovanje prinesli s seboj. Zaradi tega se pravočasno prepričajte, da ustreza meram ogledanega doma, in preprečite nepričakovane stroške.

Ogrevanje in vodovodne instalacije

Stare cevi in radiatorji so lahko resen strošek, zato povprašajte prodajalca o starosti in materialu grelnika vode in armatur. Kako vse deluje, morate do potankosti razumeti. Če so v zgradbo vgrajene cevi iz svinca, se nakupu izognite, saj boste prisiljeni vse cevi zamenjati.

dotrajane_cevi_iz_svinca.jpg

Električna napeljava

Električno napeljavo bi morali strokovno preveriti vsaj na vsakih deset let, zato vprašajte prejšnjega lastnika, kdaj je to nazadnje opravil. Starejše hiše so bolj nagnjene k napačnemu ožičenju – izognite se aluminijastim cevem, slabi izolaciji in pokvarjenim škatlam z varovalkami. Natančno preglejte še vse vtičnice in stikala za svetila.

Ogled soseske

Če niste seznanjeni s sosesko, v kateri si ogledujete nepremičnino, si vzemite deset do dvajset minut časa, da si jo pobliže ogledate. Sprehodite se po ulici in okolici ter ugotovite, kako daleč ste oddaljeni od parka, trgovine z živili, zdravstvenega doma in šole. Tudi če ne nameravate imeti otrok, boste ob teh institucijah dobili boljši občutek o tamkajšnji skupnosti.