Del pozno jesenskih opravil na vrtu je tudi priprava rastlin, ki prezimijo, na mraz in druge neugodne vremenske razmere. Eden najenostavnejših in najučinkovitejših načinov za zaščito rastlin je zagotovo mulčenje tal. Za mulčenje lahko uporabite slamo, listje, lesene ostružke in druge organske materiale, ki hkrati tudi izboljšajo kakovost zemlje.

Po tleh nasujte mulčenje

Priporočamo vam, da najprej s tal pospravite staro mulčenje, nato pa okoli rastline nasujete okoli šest centimetrov debelo plast slame, ostružkov, drobnih vejic in podobnega. Zraven stebla rastline pustite kak centimeter prostora, da omogočite kroženje zraka in preprečite gnije. Približno deset  centimetrov debelo plast mulčenja pa nasujte čez cvetlične gredice in gredice, kjer so posajene trajnice.

winter_mulching.jpg

Folije in ograde

Čez občutljivejše grmovnice in grmičevje dodajte novo zaščitno folijo, ki jih bo ščitila pred vetrom in nizkimi temperaturami. Na jugozahodni strani vrta namestite ograjo ali večje zaslone, ki bodo zaustavili veter. Preden bodo tla pomrznila, pa zemljo še zalijte z vodo, saj bo zaradi mokre prsti manjša verjetnost za poškodbe koreninskega sistema.

Ključnega pomena je, da okoli rastlin ustvarite pravo zavetje. Za to je zelo uporabna mreža za ograjevanje kokošnjakov, ki jo napolnete s slamo in ovijete okoli debel sadnih dreves ali grmovnic.

winter_sadovnjak.jpg

Zaščita sadnih in drugih dreves

Okoli debel sadnih dreves dodajte večji kos tkanine, na primer staro rjuho ali odejo. Če ste jeseni posadili drevesne sadike, jih zaščitite še posebno previdno in natančno. Tkanine lahko okoli stebel pustite ovite ves čas, dokler pritiska mraz, po možnosti pa jih v toplejših dneh odstranite, ponoči pa spet dodajte.