Zamrznjena zelišča je bolj preprosto uporabljati kot sveža, saj so že pripravljena za kuho.

Zelišča najprej nasekljajte

Preden daste zelišča v zamrzovalnik, jih nasekljajte, kot da bi jih že danes uporabili v kuhinji. Tako jih bo pozneje, ko jih boste vzeli iz zamrzovalnika, lažje uporabiti. Zapomnite si, da zamrznjena zelišča sicer ohranijo okus, ne obdržijo pa barve in lepega videza, zato niso primerna za dekoracijo hrane.

a3.JPG

Pladenj

Nasekljana zelišča nato razvrstite po kovinskem pladnju za pecivo. Pladenj postavite v zamrzovalnik. Tako bodo zelišča hitreje zamrznila in se ne bodo sprijela v kepo.

img_0398.JPG

Ledene kocke

Zamrznjena zelišča pa lahko pripravite tudi drugače. V model za ledene kocke dajte v posamezno luknjo takšno količino zelišč, kot jih po navadi uporabite za eno pripravo jedi, na primer eno žlico zelišč. Potem model napolnite z vodo, ki bo zamrznila skupaj z zelišči. Ta način je še posebno primeren, če zelišča pogosto dodajate v juhe, prelive ali omake, kjer dodana voda ne vpliva na okus jedi.

img_6557.jpg

Plastična zamrzovalna vrečka

Ko so zelišča zamrznjena, jih prestavite s pladnja v zamrzovalno vrečko, saj bodo tako zavzela manj prostora. Vrečke lahko označite z imeni zelišč. Če jih boste pravilno shranili, lahko v vašem zamrzovalniku zdržijo tudi do dvanajst mesecev.