Mit 1: če zaprete prezračevalni sistem, prihranite energijo

Čeprav se morda zdi, da bi zaprtje zračnikov oziroma prezračevalnega sistema v prostorih, ki jih ne uporabljate, pomagalo prihraniti energijo, pa v resnici ni tako. Zrak iz prezračevalnikov se bo namreč preusmeril na druga mesta v domu. Če boste zračnike zaprli, bo ventilator, ki potiska zrak skozi sistem, bolj obremenjen in bo porabil več energije, hitreje pa se bo tudi obrabil.

Mit 2: nova okna pomenijo precejšen prihranek energije

Zamenjava starih enoslojnih oken z energijsko učinkovitejšimi troslojnimi bo zmanjšala toplotne izgube skozi stene, vendar pa je energijski prihranek majhen in predvsem odvisen od velikosti in števila oken v prostoru, njihove usmeritve, lokacije vašega doma in podnebja, v katerem živite. Ti dejavniki pa običajno obsegajo le majhen del skupne porabe energije. Glede na stroške za zamenjavo oken je po navadi bolje uporabiti učinkovitejše načine za zmanjšanje računov za energijo.

energijski_miti_okna.jpg

Mit 3: zvišanje stopnje na termostatu bo hitreje ogrelo prostore

Če povečate temperaturo na termostatu za nekaj stopinj, se vaš dom zato ne bo nič kaj hitreje ogrel. Kurilna peč bo namreč počasi ogrela prostore v točno določenem času in z največjo močjo, ne glede na višino temperature termostata. S povišanjem temperature z denimo 22 na 25 stopinj Celzija je zelo verjetno, da boste povečali čas ogrevanja doma, porabili več energije, prostori pa bodo neprijetno topli.

Mit 4: prenosni električni grelniki vam prihranijo denar

Večina izmed nas verjetno že dobro ve, da to ne drži; glede na to, da je elektrika praviloma dražja od zemeljskega plin. Navadno je tako: če v sobi uporabljate dva prenosna električna grelnika, boste odšteli toliko več denarja za elektriko, kot bi ga za ogrevanje vsaj polovice doma na plin. Seveda je strođek odvisen tudi od tega, kako energijsko požrešne grelnike imate.

energija_prenosni_elektricni_grelec.jpg

Mit 5: prižgana luč porabi manj energije, kot če bi jo ugasnili in ponovno prižgali

Nekateri dejansko verjamejo, da je bolje, če pustijo luč prižgano, kadar zapustijo prostor le za nekaj minut, kot pa da bi jo ugasnili in čez minuto ponovno prižgali. Naj vas razsvetlimo, da za to, da ugasnemo žarnico, ni potrebna dodatna poraba energije, zato luči pridno ugašajte. Nekoliko drugače pa je, če uporabljate varčne sijalke - vedeti morate, da se s pogostim prižiganjem in ugašanjem hitreje iztrošijo.