Nekatere barve nas pomirjajo, druge vznemirjajo, nekateri odtenki že zato, ker se nam zdijo tako lepi, v nas sprožijo veselje. Preden začnete z barvanjem, torej poskrbite, da boste izbrali pravi odtenek, ki se bo skladal z namenom sobe, z videzom interjerja ter seveda z vašim okusom.

Barva v prostoru se mora lepo ujemati z barvami pohištva in dekorja. Pomembna je tako izbira dominantne barve, torej barve sten, kot drugih, saj mora biti kombinacija vseh barv in odtenkov usklajena, ker se drugače v sobi ne bomo dobro počutili. Pomembno je tudi, kakšen je namen sobe, za katero izbiramo barve – dnevna soba je namenjena sproščanju, v kuhinji moramo imeti dovolj energije za delo, spalnica pa mora ponuditi dober počitek.

Svetlo zelena in modra za dnevno sobo

Za dnevno sobo je na primer primerna svetlo zelena barva. Zelena je naravna barva in dnevna soba v odtenkih zelene bo na vas imela sproščujoč in pomirjujoč vpliv in vam dala občutek topline doma. Lahko jo kombinirate z rumeno, ki je naslednja na barvnem krogu. V dnevno sobo se podajo tudi svetli modri odtenki.

dark_blue_living_room.jpg

Če želite bolj poudariti sobo, je temno modra barva dobra izbira. Modra pomaga zmanjševati stres in napetost. Svetlo modri in svetlo zeleni odtenki pa so tudi poživljajoči in vas napolnijo z energijo.

Kuhinja v rumenih ali oranžnih odtenkih

Tudi kuhinja je prostor, kjer lahko uporabite rumeno. Tako bo prostor, v katerem preživite nekaj ur na dan, videti bolj vesel in prijazen. Poleg tega je rumena primerna za skoraj vse tipe kuhinj, tako moderne kot starinske.

yellow_kitchen_design_ideas.jpg

Podoben učinek imajo tudi oranžni odtenki. Če je kuhinja videti prijaznejša in živahnejša, boste tudi gospodinjska opravila opravljali lažje in z večjim veseljem. Oranžna barva je primerna tudi za jedilnico.

Barve za spokojno ozračje v spalnici

Za spalnico izberite barve, ki vas pomirjajo. Če ljubite spokojnost, potem se odločite za milejše barvne odtenke, ki ustvarijo odlično ozračje za sprostitev. V kategoriji hladnih odtenkov so najbolj priporočljive barve modra, zelena in vijolična kot sivka. Glavna prednost hladnega dela barvnega spektra je, da te barve prostor na videz povečajo, zato spalnica deluje zračnejša.

spalnica_sivo_rjava.jpg

Če želite spalnici podariti mladostnejši videz, pa izbirajte med toplimi barvami, ki prav tako ustvarijo spokojno ozračje, če jih uporabimo pravilno. Predlagamo vam marelično, divjo rožnato ali masleno rumeno. Če se odločite za katero drugo barvo iz toplega dela spektra, namesto globokih raje izberite blažje odtenke, kot so na primer pastelni.

Za tiste, ki jim je všeč živahnejše ozračje, hkrati pa si želijo pomirjujočega okolja, so odlična izbira nevtralni odtenki, ki omogoča največjo prilagodljivost in se podajo praktično v vsak interjer. Z nevtralnimi barvami, kot so peščena, bež ali svetlo rjava, lahko preizkušate svoje sposobnosti okraševanja – z dodatki v izbranih barvah zaokrožite podobo spalnice in ji podarite svež videz.