S potrpežljivim treniranje pasjega mladička začnite že prvi dan, ko ga pripeljete v svoj dom. Ker ga želite čim prej navaditi, da urinira le na določenem, za to predvidenem mestu, ga takoj peljite do tistega mesta in tam z njim čepe počakajte, dokler se mladi štirinožni prijatelj ne olajša. Pohvalite ga in pobožajte, saj bo tako najlažje razumel, kdaj je določeno vedenje sprejemljivo in kdaj ne.

Naravno treniranje

Psi se običajno prav posebno vedejo, preden počepnejo pred iztrebljanjem oziroma dvignejo nogo med uriniranjem. Nekateri denimo hodijo v krogu in ovohavajo okolico, spet drugi pa začnejo praskati po tleh. Od lastnika pa je odvisno, da zazna ta poseben signal, ki vam bo povedal, kdaj morate psička peljati na potrebo.

potty_training_a_puppy.jpg

Ko mladička odpeljete do mesta, predvidenega za iztrebljanje, ga po tistem, ko opravi svoje, ne peljite takoj nazaj v stanovanje, ampak počakajte zunaj vsaj še kakšno minuto. S tem preprečite, da bi namenoma zadržal del blata ali urina, saj včasih lahko potrebuje dlje časa, kot mu ga določite vi.

Pri treniranju uporabite kletko

Psi nagonsko želijo opraviti potrebo čim dlje stran od prostora, kjer spijo. Pri starosti od dveh do štirih tednov naj tako dobijo prve lekcije. Običajno so lastniki težko neprestano pri mladičku, da bi lahko nadzirali njegovo početje, zato kot alternativno rešitev uporabite kletko. Kužki ne želijo zmočiti svojega ležišča in pogosto zadržujejo urin in blato več ur, zaradi česar jih v času vaše odsotnosti navadite na to, da ostanejo v kletki. Vsaj za začetek jo postavite v dnevno sobo ali drug bolj obljuden bivalni prostor, da se žival nanjo navadi.

pasja_kletka.jpg

Celo mladiče je treba odpeljati ven po določenem urniku. Po prepričanjih nekaterih strokovnjakov bi morali psa odpeljati ven od pet do trideset minut po vsakem obroku, ko se zbudijo po nočnem oziroma daljšem spancu, po zahtevnejši telovadbi in po vožnji v avtomobilu.

Nesreče se vseeno dogajajo

Če vaš mladi kuža kljub treniranju zmoči in umaže tla, se nanj ne jezite in ga ne udarite. Psički imajo namreč zelo kratek spomin in ne bodo imeli pojma, zakaj se jezite, razen če jih zalotite med dejanjem. Preprosto pospravite nered in brez večjih pretresov nadaljujte s treniranjem. Mladički po navadi spustijo nekaj kapljic urina, ko jih je zelo strah ali so razburjeni. To pomeni, da kričanje nanje ne bo imelo pravega učinka, temveč ravno nasprotnega. Tovrstno uriniranje običajno izzveni samo od sebe, ko je pes star približno leto dni.