Pomisleki

Varčne sijalke vsebujejo majhne količine živega srebra, ki je strupeno, vendar pa se ta količina vztrajno zmanjšuje. Ni veliko dokazov, ki bi potrjevali škodljiv učinek živega srebra v sijalkah, sploh če upoštevate varnostna priporočila za uporabo in kasnejše odlaganje sijalk. Vendar pa so nekateri strokovnjaki vseeno zaskrbljeni in v nekaterih primerih je res bolje varčne sijalke nadomestiti s halogenskimi žarnicami ali LED-sijalkami.

LED-luči (svetleče diode) lahko zdržijo na tisoče ur in so še učinkovitejše od varčnih sijalk. Poleg tega je njihova svetloba ljudem navadno bolj prijetna. Halogenske žarnice so sicer manj učinkovite od varčnih in LED-sijalk, a so še vseeno za 10 do 40 odstotkov bolj učinkovite kot navadne žarnice in trajajo dva- do trikrat dlje. Primerne so tudi za regulacijska stikala. V katerih primerih nekateri strokovnjaki namesto varčnih priporočajo LED- ali halogenske sijalke?

Mrzli prostori

Na mrzlem varčne sijalke delujejo počasneje, mraz pa jim tudi lahko skrajša življenjsko dobo, sploh če jih uporabljamo v zunanjih ali neogrevanih prostorih. Nekatere varčne sijalke so sicer prirejene za mrzlo vreme. Varčne sijalke z mrzlimi katodami na splošno bolje delujejo pri nižjih temperaturah, vendar pa takšni modeli ne oddajajo zelo močne svetlobe.

LED-sijalke se na nižjih temperaturah navadno bolje obnesejo, vendar pa lahko imajo krajši rok trajanja na zelo visokih temperaturah. Daljša življenjska doba LED-luči pomeni, da vam jih ne bo treba tolikokrat menjati, kar je v mrzlih prostorih še večja prednost. Tudi mraz manj vpliva nanje, vendar pa ne zdržijo tako dolgo kot varčne ali LED-sijalke in veliko energije pretvorijo v toploto, ki je zunaj ne potrebujemo, zato gre v nič.

Prostori, kjer pogosto prižigate in ugašate luči

Če pogosto prižigate in ugašate varčne sijalke, s tem skrajšate njihovo življenjsko dobo, lahko tudi do 85 odstotkov. Po nekaterih ocenah naj bi varčne  sijalke lahko prižgali okrog 7000-krat. Halogenske in LED-sijalke bolje prenašajo pogosto prižiganje.

Prostori, kjer so sijalke izpostavljene tresljajem

Žareči del varčnih sijalk je narejen iz stekla, kar pomeni, da je razmeroma krhek. Če se poškoduje, se lahko majhna količina živega srebra razlije, zato se je temu vsekakor bolje izogniti. Obstajajo sicer nekateri modeli, ki zdržijo manjše vibracije, vendar jih ni lahko dobiti. LED-svetila so bolj trdoživa, zato jih uporabljajo na naftnih ploščadih, v rudnikih in tovarnah ter tudi kot ulično osvetljavo. Halogenkse sijalke sicer zdržijo manjše tresljaje, vendar tudi  vsebujejo steklo, ki se lahko zdrobi.

cfl.jpg

Čolni, avtomobili in druga vozila

CFL sijalke so relativno velike, zato se jih po navadi ne uporablja na čolnih, v avtomobilih in drugih prevoznih sredstvih. Poleg tega se hitreje poškodujejo in ne prenašajo dobro mraza in tresljajev. LED svetilke so majhne in trdožive ter zdržijo dlje časa.

Pri regulacijskih stikalih

Večina varčnih sijalk ni primerna za regulacijska stikala. Vendar pa ne delujejo tako tekoče, kot smo navajeni pri navadnih žarnicah, zato  večina uporabnikov z njimi ni zadovoljna. Trenutno so za regulacijska stikala bolj primerne halogenske sijalke. Regulacijska stikala že tako ali tako pomagajo privarčevati energijo. Tudi veliko LED-svetil je že primernih za regulacijska stikala, vendar tudi pri njih učinek še ni tako dober kot pri navadnih žarnicah.

Če hočete prijetno, ambientalno svetlobo

Sicer se kakovost svetlobe varčnih sijalk vztrajno povečuje in približuje toplejši svetlobi navadnih žarnic, vendar pa se večini ljudi zdi svetloba fluorescentnih sijalk še vedno ostra in neprijazna. Na splošno so varčne sijalke bolj primerne za delovna okolja, za ambientalno svetlobo pa raje uporabite druge. Novim LED-sijalkam se je že precej uspelo približati mehki svetlobi navadnih žarnic. Pri nekaterih LED-svetilih si tudi lahko prilagodimo barvo in kakovost svetlobe. Tudi halogenske žarnice imajo mehkejšo in toplejšo svetlobo kot varčne sijalke.

V bližini otrok

Večina strahu zaradi živega srebra v sijalkah je sicer pretiranega. Mogoče je vseeno bolje, da v otroško sobo namestite drugo žarnico, saj lahko ob poškodbi sijalke pride do razlitja živega srebra, ki ga halogenske in LED-sijalke ne vsebujejo. Zaradi navadnih žarnic naj bi se sicer v okolje sproščalo več živega srebra kot pri varčnih sijalkah, saj so veliko manj učinkovite, večina onesnaževanja z živim srebrom pa nastane v premogovnih termoelektrarnah.