Pomen čebel

Čebele so med vsemi žuželkami najpomembnejše pri opraševanju sadja, cvetja in zelenjave. Zato so nezamenljiv del našega ekosistema, lahko bi rekli, da brez čebel ljudje ne bi živeli tako, kot živimo. Od njih je odvisnih 70 odstotkov vse pridelane hrane in lahko si samo mislimo, kaj bi bilo, če bi nenadoma izginile. Poleg domače čebele, ki jo dobro poznamo in nam daje med, živi v našem okolju še več sto drugih. Te so večinoma samotarske, med seboj pa se razlikujejo po življenjskih navadah in prilagoditvah na rastline, ki jim dajejo hrano.

vrt_263_1.jpg

Čebelam prijazna ureditev

Pri ureditvi čebelam prijaznega vrta so ključne številne cvetoče rastline z bogato pašo. Čebele najbolj pritegnejo skupinske zasaditve, posamične mnogo manj. Pomembna je tudi lega, saj dajejo prednost sončnim gredam, medtem ko tiste v senci najpogosteje spregledajo. Različne čebele privlačijo različne rastline, zato naj bo na vrtu vsaj 10 različnih vrst. Vključevanje užitnega vrta je prav tako pomembno pri privabljanju čebel, ob tem pa bomo nekaj tudi pridelali. Enako velja tudi za dišavnice, med katerimi so rožmarin, sivka in žajbelj čebelam še posebno ljubi.

Izbira rastlin

Zasaditve naj bodo zanimive vse leto z močnim poudarkom na dobri čebelji paši; od zgodnje spomladi z okrasnimi čebulicami, eksplozijo sadnih ter številnih okrasnih rastlin do cvetočih poletnih trajnic in jesenskega cvetja. Vse čebelje vrste dajejo prednost cvetovom modre, rožnate in rumene barve, posebno divjim pa so najbolj zanimive avtohtone vrste iz naravnega okolja, zato vsaj nekaj teh tudi vključimo v zasaditveni načrt. Čebele prav tako potrebujejo vodo, ki jo bodo našle v vrtnem ribniku ali ujeto v listih solate.

vrt_263_2.jpg

Naravne ali kultivirane rastline

Tudi mnoge kultivirane okrasne rastline ponujajo odlično čebeljo pašo, zato ni nujno, da se odločamo samo za divje vrste. Jablane, češnje, ribeze, penstemone, slamnike in še mnoge druge bodo čebele pridno obiskovale, mi pa jih bomo občudovali bodisi zaradi okusnih plodov ali lepega videza.

Cvetoči travnik

Na vrtu si lahko omislimo tudi pravi naravni cvetoči travnik, ki zaradi rabe herbicidov vse bolj izginja. V ta namen pustimo del trate nepokošen ali pa površino zasejemo s specialnimi mešanicami trav in travniških cvetlic. Namesto trave se lahko odločimo tudi za prekrivna zelišča, kot je timijan, ta pa je idealna paša za čebele.

Najzanesljivejši način za spodbujanje domačih in divjih čebel je sajenje cvetočih rastlin. Ne pozabimo, da se divje čebele v nasprotju z domačimi raje zadržujejo na manjšem območju in nerade potujejo na večje razdalje. Zato naj v našem vrtu najdejo dovolj hrane vse leto, za kar bomo poskrbeli s primerno ureditvijo in cvetočimi zasaditvami.